Baanbehoud voor helft van personeel noodlijdende TSN
Buurtzorg Nederland (de stichting Familiehulp) en andere thuiszorgaanbieders zullen vooralsnog minimaal 3.350 medewerkers van het noodlijdende TSN Thuiszorg overnemen. Die moeten straks de vertrouwde hulp blijven geven aan circa 13.000 cliënten. Het gaat om de helft van het personeel van de huidige organisatie.
Delen per e-mail
Eerder deze maand toonde Buurtzorg zich bereid om de zorg van TSN te regelen in gemeenten die meer dan 21 euro per uur willen betalen. Het voorstel ging om overname van circa 30.000 cliënten en ongeveer 6.700 directe werknemers.
Aanvankelijk verstreek de deadline van het bod, aanbevolen door de bewindvoerders van het in surseance verkerende TSN, afgelopen maandag al. Veel gemeenten hadden echter enkele dagen extra nodig. De bewindvoerders hebben inmiddels bericht ontvangen van 99 van de 137 betrokken gemeenten.
Een deel van de gemeenten, hoeveel is niet duidelijk, geeft aan het aanbod van de stichting Familiehulp tot overname van cliënten en medewerkers bij een faillissement van TSN Thuiszorg te accepteren. Daarnaast zijn er gemeenten die kiezen voor oplossingen met andere aanbieders.
,,In alle gevallen houden cliënten hun vertrouwde hulp en werkgelegenheid op basis van de huidige arbeidsvoorwaarden," aldus de bewindvoerders.
Oproep Van Rijn
Staatssecretaris Van Rijn laat in een reactie weten: ,,Wethouders van gemeenten die nog werken aan een oplossing roep ik op om zo snel mogelijk te besluiten. En de onzekerheid voor cliënten en personeel zo kort mogelijk te laten duren."
De bewindvoerders blijven in gesprek met gemeenten die nog geen duidelijkheid hebben gegeven. Als alle gemeenten hebben geoordeeld over het voorstel en zodra duidelijk is dat de rest van TSN niet valt te redden, wordt faillissement aangevraagd.
Dat zal medio maart het geval zijn, verwachten de bewindvoerders. Op 30 november verleende de rechtbank Overijssel uitstel van betaling aan TSN Thuiszorg. Een rendabele bedrijfsvoering bleek niet meer mogelijk met de bestaande kosten en organisatie.
Niet vrij
De VNG benadrukt dat gemeenten niet vrij zijn om zonder overleg met al gecontracteerde aanbieders voor huishoudelijke hulp voor een nieuwe partij als Stichting Familiehulp te kiezen. Daardoor valt het aantal deals lager uit dan verwacht.
FNV bang voor 'dumping'
De FNV maakt zich zorgen over situatie in de thuiszorg nu bekend is geworden dat maar 3350 van de 12.000 TSN-medewerkers aan de slag kunnen blijven via Buurtzorg of een andere aanbieder. Voor de overige medewerkers dreigt 'dumping', vreest de vakbond.
,,Medewerkers blijven hetzelfde werk doen, maar krijgen minder loon en slechtere arbeidsvoorwaarden, en cliënten dreigen zorguren te verliezen en moeten hun vertrouwde gezichten missen'', zegt een woordvoerster.
De bond is blij dat verschillende gemeenten in zee gaan met Buurtzorg, omdat bij die organisatie meer geld voor de zorg beschikbaar is en ook daadwerkelijk naar de zorg gaat. Maar veel gemeenten zullen kiezen voor een oplossing die ten koste gaat van medewerkers en cliënten, denkt de FNV.
De bond roept de koepelorganisatie VNG op te zorgen dat gemeenten niet kiezen voor de goedkoopste oplossing, die volgens hem onvermijdelijk zal leiden tot 'dumping'.
Verder in het nieuws
-
Grote vechtpartij in Laren: politie schiet belager neer
De politie heeft vanavond een man neergeschoten in het centrum van Laren. Dat deed ze tijdens een tussenkomst voor een vechtpartij waarbij raddraaiers agenten belaagden. De neergeschoten persoon en een ander verdachte zijn gearresteerd. Een agent raakte gewond. -
PREMIUM
Hoe Kenan (5) uit het puin werd gered: ‘Kruiken hielden hem warm’
Tijdens de reddingsoperatie van de 5-jarige Kenan uit Coevorden dreigde de jongen onderkoeld te raken. Reddingswerker Sietse Smit (39) leidde het team dat Kenan gisteravond uit zijn benarde situatie redde. Hij vertelt hoe kruiken en wollen dekens de jongen warm hielden. ‘Hij heeft echt geluk gehad'. -
PREMIUM
Zo creëer je simpel kerstsfeer in je tuin
Voor kerstsfeer in de tuin hoef je niet aan de gang met dure en ingewikkelde lichtslingers. Met een kabouterboompje, een kerstroos, wat dwerghulst en kerstvarens kom je een heel eind. -
PREMIUM
Hoe zorg ik dat de crèchekinderen buiten stoppen met gillen en krijsen?
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (77) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUM
‘Hier is alles fout gegaan’, zegt expert over rattengif-drama schip
De stof fosfine, het giftige gas waardoor schippersechtpaar De Waardt nu al dagen op de intensive care ligt, maakt in de scheepvaart al decennia slachtoffers. Dat zegt chemicus Atie Verschoor, expert in containergassen. De prognose voor slachtoffers is slecht: ‘De klachten zijn vaak permanent'.
-
Maarten van der Weijden gaat derde wereldrecordpoging 24 uur zwemmen doen
Maarten van der Weijden gaat voor de derde keer een poging doen om zoveel mogelijk kilometers te zwemmen in 24 uur tijd. -
19 aanhoudingen in onrustig Den Haag, onder wie drie jongens (11, 12 en 13) met molotovcocktail
Opnieuw is het onrustig geweest in Den Haag. De Haagse politie heeft gistermiddag en -avond negentien mensen aangehouden die onder meer gewelddadig waren, brand probeerden te stichten en illegaal vuurwerk bij zich hadden. Drie jongens van 11, 12 en 13 waren in Scheveningen vermoedelijk bezig om een molotovcocktail te maken. -
Code geel in hele land wegens zware buien
Voor het hele land geldt vanmiddag en -avond code geel. Het KNMI waarschuwt voor pittige buien, met plaatselijke zware windstoten.