Christiaan Hermans, eigenaar van hond Roxy die door Bravecto zou zijn omgekomen.
Volledig scherm
PREMIUM
Christiaan Hermans, eigenaar van hond Roxy die door Bravecto zou zijn omgekomen. © Koen Verheijden

Baasjes eisen actie: ‘Duizenden honden en katten dood of ziek door anti-tekenmiddel’

Honden en katten met rode ogen en epileptische aanvallen waar soms een pijnlijke dood op volgt. Allemaal de schuld van het anti-tekenmiddel Bravecto van het Boxmeerse MSD Animal Health, zeggen baasjes.

Met 100.000 handtekeningen stappen ze op 4 oktober, Werelddierendag, naar de Europese toezichthouder: ,,Dit moet stoppen.’’

De petitie is een initiatief van Facebookgroep ‘Is Bravecto Veilig’ waarin verontruste baasjes van getroffen huisdieren zich hebben verenigd. Volgens de groep zijn bij toezichthouder EMA (Europees Geneesmiddelen Agentschap) tot juni 2019 2.636 overleden en 11.241 zieke dieren gemeld na toediening van anti-vlooien- en -tekenmiddel Bravecto.

Initiatiefnemer Michaël van de Sande vindt het ‘te veel meldingen’ om onder het kopje ‘toevallig’ te scharen. ,,Maar er wordt niks mee gedaan.’’ Dat de  toezichthouder het middel heeft goedgekeurd, vindt hij onbegrijpelijk. Hij zet vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de EMA. ,,Die wordt voor 84 procent betaald door de farmaceutische industrie.’’

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, geboortedorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’,

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’,

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.