Volledig scherm
Bakkerij Anne & Frank. Inmiddels zijn de plakletters van het raam verwijderd. © Het Parool

Bakkerij in Amsterdam haalt naam 'Anne & Frank' van gevel na ophef

Een nieuwe bakkerij op de Raadhuisstraat in Amsterdam, om de hoek van het Anne Frank Huis, heeft zichzelf Anne & Frank genoemd. Op Twitter is ophef ontstaan over de naam: mensen noemen deze 'ongepast', 'smakeloos' tot 'misselijkmakend'. Inmiddels is de naam van de gevel.

Met plakletters stond de naam van de zaak groot op het etalageraam: 'Bakkerij Anne & Frank'. De toeristen die binnen zitten, is de naam niet opgevallen. Nu ze erop wordt gewezen, zegt een Engelse vrouw uit Londen tegen Het Parool: ,,Ze proberen een graantje mee te pikken van het hele gebeuren rondom Anne Frank." Of dat nu kies is of niet, daar wil ze op haar vakantie niet mee bezig zijn. 

De bakkerij is ruim een week geleden geopend. In de zaak zit een Italiaans gezin aan de croissantjes en koffie. ,,We waren net in het Anne Frankhuis en liepen hier binnen voor een broodje'', zegt de 15-jarige Giuseppe Vulduraro tegen de krant.  ,,Die naam hebben we niet eens gezien." Zijn moeder snapt niet goed waarom voor deze naam is gekozen. Ze wordt er een beetje ongemakkelijk van. Aly Shawer vindt de naam juist goed bij de zaak passen. ,,Omdat ze hier toch dicht bij het Anne Frankhuis zitten", zegt hij. 

Woede 

Roberto Barsoum, de eigenaar van de zaak, heeft de ophef op Twitter zojuist meegekregen. Toen zijn compagnon deze naam voorstelde, wees hij het idee in eerste instantie van de hand. ,,Ik was bang dat de naam woede zou opwekken en dat men er boos om zou worden. Dat mensen zouden denken dat ik er een slaatje uit wilde slaan, dat het uit commercieel belang zou zijn."

Later werd toch besloten om de naam te gebruiken. ,,Het is een goede naam, een teken van verzet. Ik vind het zelf geen misbruik van de naam Anne Frank. Het is bovendien zo'n klein winkeltje. Je wordt er echt geen miljonair van", verklaart hij tegenover Het Parool.  

Drukke Toestand on Twitter

Elke vorm van schaamte en fatsoen voorbij. Een bakkerij om de hoek van het @annefrankhuis om toeristen te trekken. Zelfs al heten de eigenaars Anne en Frank dan is het nog stuitend. @AnneFrankCenter

Antisemitisme
Op Twitter wordt gezegd: 'Gebrek aan fatsoen' en 'Sluiten, dit is zo laag'. En: 'Onfatsoenlijk en misselijkmakend', met een kotsend mannetje erbij. Barsoum: ,,Ik vind antisemitisme verschrikkelijk. Ik wilde niemand pijn doen. We gaan de naam zo snel mogelijk veranderen." Inmiddels zijn de plakletters van de gevel gehaald, er staat alleen nog 'Bakkerij'.

De reacties op Twitter vindt hij naar eigen zeggen 'overdreven'. ,,Ik bedoelde het goed. Maar achteraf is de naam misschien ongelukkig gekozen. Als mensen zich beledigd voelen, wil ik me daarvoor verontschuldigen. Ze kunnen een croissantje van me krijgen."  Over hoe de zaak straks gaat heten, heeft de eigenaar wel een idee. ,,Misschien wel Het Verzet."