Volledig scherm
Aziz eerder in Nieuwsuur. © Screenshot

‘Balie-Syriër’ was informant van de AIVD

De ‘Balie-Syriër’ Aziz A., die vastzit op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie, was ruim een jaar lang informant van de inlichtingendienst AIVD. Dat melden bronnen rond het onderzoek aan tv-rubriek Nieuwsuur.

A. sprak verschillende malen af met AIVD-medewerkers en kreeg daarvoor ook betaald, in totaal enkele duizenden euro's. Welke informatie hij aan de inlichtingendienst verstrekte, is onduidelijk.

In het najaar 2017 van kreeg Abdelaziz A. landelijke bekendheid toen Syrische activisten hem herkenden vanwege zijn jihadistische verleden. Dat gebeurde na een film in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Ruim een jaar later werd hij opgepakt op verdenking van onder meer lidmaatschap van terreurorganisatie Jabhat Al-Nusra. 

Volledig scherm
Ans Boersma had een relatie met de Syriër die werd gearresteerd op verdenking van deelname aan de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra. © ROBIN UTRECHT

Aziz kwam opnieuw in het nieuws toen zijn ex-vriendin Ans Boersma begin dit jaar Turkije werd uitgezet omdat ze in 2014  geprobeerd zou hebben haar toenmalige vriend met valse papieren vanuit Turkije naar Nederland te krijgen. Dat mislukte.