Volledig scherm
Marcel van Woensel en Rob Zomer zijn de topverdieners volgens de lijst. © abvakabofnv.nl

Balkenendenorm vaak overschreden in zorg

Update41 topbestuurders in de ouderenzorg hebben vorig jaar ruim meer verdiend dan de Balkenendenorm van 193.000 euro. Dat blijkt uit de Actiz50, een ranglijst van de 50 grootverdieners in de ouderenzorg, die vakbond Abvakabo FNV vandaag publiceerde.

De ranglijst verschijnt in de week waarin waarschijnlijk de VVT-cao rond komt. Dat is de cao waarin arbeidsvoorwaarden voor de ruim 430.000 werknemers in de verzorging, verpleging en thuis- en kraamzorg worden vastgelegd. Deze cao wordt slechts door een paar kleinere bonden gesteund.

Abvakabo FNV, de grootste vakbond in deze sector, heeft de cao niet getekend. 'Te hoge werkdruk, tijdelijke flutcontracten, een loonstijging van slechts 1,2 procent per jaar terwijl de top zo ontzettend veel verdient, dat vinden wij niet kunnen in een sector waar zoveel mis is', aldus een Abvakabo-woordvoerster.

Duurste auto
Topverdiener volgens de lijst is Marcel van Woensel, die bij zorginstelling Laurens een ontslagvergoeding meekreeg van bijna 155.000 euro, waardoor zijn bruto-inkomen over 2011 op 327.000 euro uitkwam. De cataloguswaarde van zijn auto bedraagt ongeveer 48.500 euro. Bestuursvoorzitter Wander Blaauw van Zorgpartners Friesland rijdt in de duurste auto met een cataloguswaarde van ruim 77.000 euro. Hij staat op de derde plaats in de lijst met een bruto-inkomen van 272.661 euro in 2011.

De gemiddelde salarisstijging in de Actiz50 ligt volgens Abvakabo op 5,6 procent. De vakbond wil dat dezelfde loonsverhoging geldt voor directeuren als voor de werkvloer. Daarnaast willen ze een maximum salaris vastleggen van tien maal het laagste salaris van de instelling.

Beloningscode
Werkgeversorganisatie ActiZ laat weten dat de meeste bestuurders in de sector een salaris krijgen dat ver onder de Balkenendenorm ligt. De organisatie hanteert sinds 2009 een beloningscode, met daarin salarisafspraken die volgens Actiz 'maatschappelijk passend' zijn. Tegen afspraken die zijn gemaakt vóór de invoering van de code, kan niet worden opgetreden, aldus Actiz.

Volgens een Actiz-woordvoerster heeft Abvakabo FNV bovendien de juiste cijfers niet paraat als het gaat om de cao. 'De loonsverhoging is niet 1,2 maar 2,2 procent', aldus de woordvoerster. Volgens de zegsvrouw ging de bond in andere branches akkoord met minder. Een onafhankelijk onderzoek zou deze week hebben aangetoond dat twee derde van de medewerkers in de zorg positief is over de cao.

ActiZ is een organisatie voor werkgevers in de zorg.