Volledig scherm
Eerder werd in Oberhausen ook al een dergelijke manifestatie gehouden. © ANP

Ban op Turks campagnefeest

Turkse hoogwaardigheidsbekleders zijn niet welkom in Nederland om campagne te voeren voor uitbreiding van de macht van president Erdogan. Premier Rutte noemt een gepland Turks campagnefeestje in Rotterdam ‘ongewenst’.

Quote

We vinden dit ongewenst. We zijn van mening dat de Nederland­se publieke ruimte niet de plek is voor politieke campagnes van andere landen

Premier Rutte

De vlam sloeg vanavond in de pan toen bekend werd dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu van plan is om volgende week zaterdag naar Rotterdam te komen. In partycentrum Park de Heerlijkheid wil hij campagnevoeren voor een ja-stem voor uitbreiding van de macht van Erdogan. Er worden ruim duizend bezoekers verwacht.

Maar premier Rutte zit niet op de komst van Cavusoglu te wachten. Hij laat via Facebook weten ‘niet te zullen meewerken’ aan de komst van de minister. ,,We vinden dit ongewenst. We zijn van mening dat de Nederlandse publieke ruimte niet de plek is voor politieke campagnes van andere landen.''

Fascistisch besluit

Hoe het kabinet precies van plan is om de komst van Cavusoglu te dwarsbomen, kon het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vanavond niet zeggen. Eerder deze week besloten drie Duitse steden al om bijeenkomsten met Turkse ministers te schrappen. De stad Gaggenau verbood een evenement vanwege de verwachte drukte. De Turkse minister Bozdag noemde dat een ‘fascistisch besluit’.

Ook nu reageren de Turken furieus. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in de hoofdstad Ankara liet gisteravond weten dat de komst van minister Cavusoglu naar Rotterdam ‘een principiële kwestie is van vrijheid van meningsuiting’. ,,Wij wachten het officiële bericht van de Nederlandse regering eerst af. Maar we hebben nog een week om dit op te lossen. En ik wil erop wijzen dat we diepe en hele goede betrekkingen met Nederland hebben'', aldus een bron op het Turkse ministerie.

Aboutaleb

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam deelt het standpunt van Rutte, laat zijn woordvoerder weten. Aboutaleb houdt de komende dagen nauw contact met het kabinet over de ontwikkelingen rond het aangekondigde bezoek van Cavusoglu.

De exploitant van partycentrum Park de Heerlijkheid, Erol Poyraz, maakt zich zorgen over de veiligheid en heeft daarover contact opgenomen met de gemeente. Poyraz werd woensdag benaderd door de organisatoren van de campagnebijeenkomst. ,,Dat de minister zou komen, werd er toen ook al bijgezegd. Ze hebben 500 stoelen besteld'', aldus Poyraz. Hij benadrukt dat hij ‘geen problemen’ wil.

Absurd

Ook D66-leider Alexander Pechtold en PVV-voorman Geert Wilders zijn fel tegen de Turkse campagne. Pechtold noemt het ‘absurd dat een land dat afglijdt naar dictatoriale neigingen hier campagne komt voeren’. Volgens hem moeten alle juridische middelen onderzocht worden om het bezoek van Cavusoglu tegen te houden. Ook Wilders wil niet dat de minister komt.

VNL heeft gisteravond Kamervragen gesteld over het Turkse campagnefeest in Rotterdam. VNL-Kamerlid Louis Bontes spreekt van een 'Turkse inmengingscampagne' in Nederland.

Het referendum over de macht van Erdogan is op 16 april. De ruim 260.000 stemgerechtigde Turkse Nederlanders mogen ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen het plan om de Turkse president per decreet te laten regeren. Erdogan krijgt dan de bevoegdheid om opdrachten uit te vaardigen die de status van een wet met zich meedragen. Hij kan ook eigenhandig ministers aanstellen en wetten aanpassen.