Volledig scherm
Schroeven en eieren bij de foto van Menno Köhler. © privéfoto's

Band auto initiatiefnemer Johan Cruijff-petitie lekgeprikt

De gemoederen rond de herdoop van het Stadionplein in Amsterdam tot Johan Cruijff-plein blijven hoog oplopen. Vannacht hadden vandalen het voorzien op de auto van Menno Köhler, initiatiefnemer van de petitie tegen de hernoeming. Met schroeven is geprobeerd zijn banden lek te prikken. Bij één band lukte dat. Ook lagen er rode eieren op de bedrijfsauto.

Menno Köhler on Twitter

Je haalt je toch wel wat op de hals met een petitie tegen de naamsverandering met Johan Cruijff. schroeven in je banden en auto onder de eieren. Ik hou gewoon vol. https://t.co/kPAVQbi84I #johancruyff #lekkebanden #opzet #bekogeldmeteieren #naamsverandering #stadionplein

Het is volgens Köhler al de tweede keer dat zijn auto het mikpunt is. ,,De vorige keer gebeurde het ook met rode eieren. Er lag toen een briefje bij. 'Blijf van Johan Cruijff af', stond daarop."

Dit keer waren er volgens de Amsterdammer schroeven vastgelijmd aan de stenen, met de punt naar boven. Bij het wegrijden zijn de meeste omgevallen, maar een boorde zich door de buitenband heen. Een schadepost van enkele honderden euro's. ,,Ik heb contact gehad met de politie en ga aangifte doen. Dat heb ik de vorige keer ook gedaan."

Köhler is de initiatiefnemer van een petitie die moet voorkomen dat het Stadionplein een nieuwe naam krijgt, de naam van voetballegende Johan Cruijff. De gemeente besloot daartoe, zonder overleg met de buurt. En dat was tegen het zere been van onder meer Köhler. Hij vindt dat aan het Stadionplein, dat bij het Olympisch Stadion ligt, te veel historie kleeft.

Historie

,,Dat plein heet zo  met een reden. Er loopt ook een weg naartoe, de Stadionweg. Er zijn heel veel plaatsen in Amsterdam die geschikter zijn. Waarom noem je de boulevard bij de Arena niet de Johan Cruijff Boulevard?"

Volledig scherm
Johan Cruijff. © ANP

Volgens de mensen achter de petitie doet het 'geen recht aan de historische betekenis van het plein'. Zo is het plein niet vernoemd naar het Olympisch Stadion, maar naar het Elte-stadion dat er voorheen stond. In de Stadionbuurt zouden daarom vooral sporters van voor 1928 moeten worden geëerd. En daar hoort de in 2016 overleden Cruijff niet bij.

Toevallig werd gisteren besloten tot een naamswijziging van de Amsterdam Arena, naar Johan Cruijff Arena. Komende zomer is de nieuwe naam een feit.

De petitie van Köhler en consorten was vandaag rond het middaguur 2308 keer ondertekend. Een verzoekschrift tot intrekking van het besluit tot naamswijziging van het Stadionplein is inmiddels ingediend bij het stadsbestuur. 

Volledig scherm
Het Stadionplein. © Floris Lok