Volledig scherm
Bob en Yvonne Cohen, de opa en oma van Barak (inzet). © Rob Voss

Barak speelbal in familieruzie

De 13-jarige Barak sprong dinsdagochtend bij zijn opa en oma op zijn fiets en was dagen vermist. Gisteravond dook hij weer op. De tiener verdween, omdat hij niet naar een pleeggezin wil. 'Ik red me wel. Groeten Barak,' schreef hij in een brief. Moeder, grootouders en Bureau Jeugdzorg ruziën over zijn toekomst.

Barak stond internationaal gesignaleerd en de politie zocht tot gisteravond laat naar hem. Maar na drie dagen dook hij weer op toen duidelijk werd dat hij voorlopig niet naar een pleeggezin hoeft, waar hij als een berg tegenop zag. Nadat hij gehoord had dat hij voorlopig bij zijn opa en oma mag blijven, klopte hij daar gisteravond ineens weer aan, schrijft het AD vandaag.

De rechtszaal was gisteren het decor van het zoveelste gevecht in de slepende familieruzie die de aanleiding was voor zijn vermissing. Volgens de kinderrechter, Bureau Jeugdzorg en Baraks moeder is de jongen het best af in een pleeggezin. De rechter bepaalde eind augustus al dat sprake is van een 'zorgwekkende situatie'.

Tussen moeder en grootouders heerst 'immense verdeeldheid over wat er in het belang van Barak moet gebeuren'. Een psychiater en psycholoog hebben vastgesteld dat Barak 'emotioneel een jongen van 6 jaar is' en 'langdurige psychotherapeutische behandeling' nodig heeft. Een pleeggezin moest soelaas bieden en dan zou het contact met zijn moeder voorzichtig hersteld kunnen worden.

Geloofsovertuiging
Baraks moeder en grootouders leven al jaren in onmin. Een deel van de ruzies is terug te voeren op de geloofsovertuiging van de grootouders. Die voelen er op hun beurt bijvoorbeeld niks voor dat hun kleinzoon intrekt bij de pleegouders die lid zijn van een Pinkstergemeente. Het is voor Bureau Jeugdzorg geen reden het besluit terug te draaien.

'We weten van de bezwaren bij de grootouders. Soms moeten we doorzetten, uit belang van de ontwikkeling van het kind,' zegt Miriam van de Geer van Bureau Jeugdzorg Gelderland.

Dat de jongen daarna verdween, noemt ze 'zorgelijk', maar Jeugdzorg valt niets te verwijten, stelt ze. 'Er zijn zwaarwegende bezwaren om de jongen bij opa en oma te laten wonen, zo heeft de rechter bepaald. En die gaat niet over één nacht ijs.'

Barak woonde bij zijn opa Bob en oma Yvonne, sinds de situatie bij zijn moeder thuis onhoudbaar werd, ruim 1 jaar geleden. En dat ging hartstikke goed, zegt oma. 'Barak was weer gelukkig.'

Volledig scherm
De brief van Barak.

Familietragedie
Dat de jongen naar een pleeggezin moet, vinden de grootouders van de zotte. Ze zijn in beroep gegaan tegen het besluit van de rechtbank, vandaar de rechtszaak gisteren. Maar terwijl het juridische gevecht over Barak zich voltrok in de rechtszaal, was de hoofdrolspeler van de familietragedie zoek. Barak is een speelbal geworden in een conflict over zorg, opvoeding, ouderlijke macht en zelfs religie. Maandag vertelde Barak nog zelf aan de kinderrechter waarom hij niet naar het pleeggezin wilde. Dinsdag zou de gezinsvoogd Barak ophalen voor de verhuizing. Zover kwam het niet.

' 's Ochtends was hij weg. Hij had een briefje achtergelaten,' vertelt zijn oma Yvonne. ,,Daar stond op: Ik ga niet naar die mensen, want ze zijn eng en vies. Ik red me wel. Groeten Barak.'

Stappen
De rechter zei gisteren dat pas over enkele weken uitspraak wordt gedaan in het hoger beroep dat de grootouders aanspanden. En tot die tijd mag Barak bij zijn opa en oma blijven. Kort daarna dook hij weer op. De politie ondervroeg hem gisteravond laat, maar is vooralsnog niet van plan verdere stappen te ondernemen.