Volledig scherm
De Utrechtse ULU-moskee © Erik van 't Woud

Barbecueverbod voor Pegida bij moskeeën in Gouda en Utrecht

Utrecht en Gouda verbieden anti-islambeweging Pegida bij wijze van demonstratie barbecues met varkensvlees te houden bij moskeeën in hun gemeenten tijdens de ramadan. De eerste van vijf geplande bijeenkomsten zou plaatsvinden bij de ULU-moskee in Utrecht op 4 juni. Maar beide gemeentes hebben een andere locatie aangewezen. Pegida is gisteren geïnformeerd over dit besluit.

De Utrechtse burgemeester Van Zanen vindt de voorgenomen plek van de demonstratie op het Moskeeplein 'onverantwoord' vanwege gevaar voor de openbare orde. Pegida wilde het vlees braden, 'waar iedereen een stukje van kan mee-eten die zijn plastic bordje/bestek meebrengt'. 

In een reactie op Facebook zegt Pegida dat de burgemeester in Utrecht ,,buigt voor dreigementen van wanordelijkheden vanuit de moskeegemeenschap". ,,Wij hebben voor Utrecht echter zeker een verrassing in petto."

In Gouda worden andere factoren aangehaald als reden voor het verbod. ,,Naast het feit dat de verkeersveiligheid in het gedrang komt, vinden er rioolwerkzaamheden plaats waardoor de straat open ligt. Ik sta dan ook niet toe dat de voorgenomen actie voor de deur van de moskee plaatsvindt," zegt burgemeester Milo Schoenmaker. 

Speenvarken

De actievoerders wilden vanaf 4 juni, tijdens de ramadan, elke dag bij een andere moskee een speenvarken roosteren en hun bezwaren tegen de islam kenbaar maken. 'Iedereen die zijn plastic bordje en bestek én een goed anti-islam humeur meeneemt kan een stukje van de speenvarkens mee komen eten', schreef de actiegroep eerder op Facebook. Moslims eten geen varkensvlees, omdat de Koran dit verbiedt. 

,,Het recht op demonstreren is in Nederland een groot goed, waar ik als burgemeester pal voor sta. Ik heb dan ook serieus gekeken naar de aanvraag, hoewel de manier waarop men wil demonstreren haaks staat op waarden waar ik ook voor sta, zoals het zoeken van verbinding en het tegengaan van polarisatie", aldus Schoenmaker.