Volledig scherm
© anp

Bart van U. meldde zich twee weken voor moord bij politie

Bart van U. (39) heeft zich twee weken vóór de moord op oud-minister Els Borst in paniek bij het hoofdbureau van de politie in Rotterdam gemeld. Hij zou om hulp hebben gevraagd, 'anders gaat het niet goed.'

Dat heeft zijn advocaat na de eerste openbare zitting aan AD.nl laten weten. Volgens mr. Noëlle Pieterse meldde Van U. zich vele malen bij politiebureau en gevangenissen met een smeekbede om te worden vastgezet. Ondanks een openstaande celstraf gebeurde dat niet. Ook niet toen de verwarde man op 25 januari 2014 bij politiebureau Doelwater in het centrum van Rotterdam op de stoep stond. De crisisdienst bekeek hem nog wel, maar daarna mocht hij gaan.

Vier dagen na dit incident was hoogstwaarschijnlijk Van U. de verwarde man die bij Els Borst aanbelde en vroeg naar de adressen van oud-premiers Wim Kok en Jan Peter Balkenende. De D66-coryfee zei dat ze die niet had. Op 10 februari werd Borst dood gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Ze bleek twee dagen eerder om het leven te zijn gebracht.

Van U. kwam pas in beeld als verdachte in het onderzoek naar de dood van Borst toen bij hem dna werd afgenomen na de moord op zijn zus Loïs (43) afgelopen januari. Een onafhankelijke commissie onderzoekt de gang van zaken. De rechtbank Rotterdam besloot vanmorgen alvast dat de politie een lijst moet maken van alle keren dat Van U. zich bij hen heeft gemeld om hulp te vragen of om zijn straf uit te zitten.