Volledig scherm
Bart de Does toont trots de prijs die hij won met de kleurplaat uit 1963 (onder). © FOTO MICHEL VAN ZWIETEN

Bart wint gloednieuwe fiets met 51 jaar oude kleurplaat

Bij het opruimen van de zolder vond Bart de Does (66) uit Den Helder een kleurplaat terug die hij ruim 50 jaar geleden als jochie maakte voor een tekenwedstrijd. Hij trok de stoute schoenen aan en stuurde hem alsnog in. En won.

 
Toen hoorde ik in gedachten mijn overleden vader zeggen: maak eens wat af!
Prijswinnaar Bart

Toen hij 51 jaar geleden een kleurplaat van Calvé van een aap en een beer zat in te kleuren, had Bart de Does absoluut niet het idee dat hij ooit kans zou maken op een prijs. Hij maakte eigenlijk nooit iets écht af. Dus de tekening verdween ergens in een stapel.

Tekening
'Maar toen ik de zolder ging opruimen, kwam ik hem opeens weer tegen,' vertelt De Does, gepensioneerd verfspuiter op een werkplaats van de Koninklijke Marine. 'Ik liet hem meteen aan mijn vrouw en dochter zien. Ze vonden hem prachtig. Toen hoorde ik in gedachten mijn overleden vader zeggen: maak eens wat af! Ik heb de tekening in een enveloppe gedaan en in de brievenbus gegooid.'

De prijsvraag was al op 28 februari 1963 gesloten, maar toch kwam er snel antwoord uit Rotterdam in de vorm van een bos bloemen en wat potjes pindakaas. 'We waren ontroerd door die oude kleurplaat. Hij ging het hele kantoor rond,' zegt Karin Koornneef van Unilever. 'We werden zo enthousiast dat we daarna dachten: we moeten hier iets meer mee doen.'

Fiets
Met de kleurplaat konden onder meer vijftien fietsen - model opafiets met terugtraprem - worden gewonnen. Dus werd besloten om De Does een fiets cadeau te doen. Niet zo'n ouderwetse als destijds rondreden, maar een moderne met versnellingen en handremmen.

Bij Unilever zijn ze niet bang dat het pr-stuntje met de fiets zal leiden tot een stortvloed van inzendingen van verlopen prijsvragen. 'Dit is echt éénmalig, dus het heeft geen zin om de zolder op te gaan en tussen de oude spullen te zoeken,' lacht Koornneef. In ruil voor de fiets heeft Unilever nu een haast antieke kleurplaat, die in het eigen archief een ereplekje krijgt.