Volledig scherm
Bas en Jan Willem. © Facebook

Bas (25) krijgt talloze stages aangeboden na afwijzing om geaardheid

De 25-jarige student Bas van der Meer uit het Friese Drachten heeft de afgelopen dag 'ontzettend veel mooie stageplekken' aangeboden gekregen na de afwijzing om zijn geaardheid. ,,Ik geloof er nu in dat het goed komt.''

Quote

Ik kan verder met mijn studie en geloof nu dat het goed komt.

Bas van der Meer
Volledig scherm
© Facebook
Quote

Wij zijn een Christe­lijk bedrijf en hiermee mogen we ons niet verenigen

A. Th. De Boer
Volledig scherm
© Facebook

Hanzehogeschool dient klacht in
De Hanzehogeschool in Groningen, waar Bas studeert, dient een klacht in tegen A. Th. De Boer bij het discriminatiemeldpunt. ,,We staan vierkant achter onze student'', zegt een woordvoerster. ,,We vinden het bedrijf ongeschikt als stageplek voor onze studenten. Deze afwijzing past niet bij onze waarden van tolerantie en respect.''

Volledig scherm
Lodewijk Asscher © anp
Quote

Het is goed dat Bas aangifte doet, want in Nederland is iedereen gelijk

Lodewijk Asscher

Voetbalclub is trots op Bas
Het vijfde team van de Drachtster Boys, de voetbalcub waar Bas speelt, is 'trots' op de student. ,,Bas is gewoon een leuke, sociale voetballer in ons team en nog een goede ook'', schrijft het team op de website. ,,Wij staan achter onze teamgenoot en steunen hem en zijn vriend in deze roerige tijd. Het is erg dat we hier aandacht aan moeten besteden, maar we zijn blij dat we hier nu kunnen zeggen dat we trots op Bas zijn.''

Bas, die al negen jaar uit de kast is en sinds twee jaar een relatie heeft met Jan Willem (21), doet vrijdagmiddag samen met zijn vriend aangifte tegen het christelijke tuin- en dierenbedrijf A. Th. De Boer. Volgende week dient hij een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.

Na meerdere succesvolle gesprekken leek de 'perfecte' stage bij het bedrijf in kannen en kruiken, totdat de organisatie Bas woensdag alsnog afwees. De groothandel had op zijn Facebookpagina gezien dat hij een vriend heeft.

,,Wij zijn een Christelijk bedrijf en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigen mogen'', schreef de organisatie in een mail aan de student Small Business & Retail Management.

Voor het uitzoeken
Nadat een aangeslagen Bas donderdag zijn verhaal deed, kreeg hij talloze stageplaatsen aangeboden. ,,Ik heb ze voor het uitzoeken'', zegt hij blij. Los van de manier waaróp hij was afgewezen, zat Bas er tenslotte ook mee dat hij geen stageplek meer had.

Hij weet zeker dat er tussen al de aanbiedingen geschikte plekken zitten. ,,Ik geloof nu dat het goed komt. Ik kan verder met mijn studie. Er zijn bedrijven bij uit de buurt van mijn woonplaats Drachten, ideaal. Het voelt heel erg goed.''

De nuchtere Fries heeft sinds woensdag geen contact meer gehad met het bedrijf dat hem afwees en niet in de media op de zaak wil reageren. De eigenaar wil er alleen één-op-één met Bas over praten. ,,Daar sta ik niet voor open'', zegt de student. ,,Het heeft geen zin meer.''

Voor de toekomst
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt het goed dat Bas aangifte doet. ,,Onbegrijpelijk dat er vandaag de dag nog bedrijven zijn die mensen afwijzen op grond van hun seksuele geaardheid'', zegt hij tegen deze site.

Deze en de honderden andere positieve reacties op sociale media doen de student goed, maar hij is vooral blij dat er aandacht is voor discriminatie.

,,Mensen worden te makkelijk weggestuurd op basis van bijvoorbeeld geaardheid of huidskleur. Daar wil ik meer aandacht voor creëren - voor anderen, voor de toekomst.''

Hoe sterk is Bas' zaak?
Heel sterk, aldus een juridisch deskundige. Volgens de wet mag je geen onderscheid maken op basis van bijvoorbeeld geslacht of geaardheid. De deskundige is er vrijwel zeker van dat het bedrijf op de vingers wordt getikt als Bas naar het College voor de Rechten van de Mens stapt. 

Het College kan geen straffen uitdelen, maar een uitspraak kan wel goed van pas komen in de rechtszaal, als Bas aangifte doet. Mocht het zo zijn dat Bas studievertraging oploopt door het mislopen van de stage, kan hij - met de uitspraak van het College - een schadeclaim indienen.

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.