Volledig scherm
© ANP

Basisbeurs studenten in gevaar

De kans is groot dat studenten hun basisbeurs kwijtraken. Het kabinet denkt na over het invoeren van een sociaal leenstelsel. Ambtenaren van het ministerie van Financiën werken daarvoor plannen uit. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet vandaag in het AD.

Komend voorjaar moet er voor miljarden extra worden bezuinigd. Op het ministerie van Financiën worden lijstjes gemaakt met waar nog geld kan worden gevonden. Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV gaan pas later om de tafel zitten om keuzes te maken.

Het afschaffen van de basisbeurs voor studenten levert zo'n 800 miljoen euro op. Bij de afgelopen verkiezingen pleitte regeringspartij VVD ervoor studenten meer zelf te laten betalen voor hun studie. Ook PvdA, D66 en GroenLinks willen dat. Coalitiepartners CDA en PVV zijn evenwel altijd fel tegen afschaffing geweest, omdat het de drempel om te gaan studeren verhoogt.

'We zijn nog steeds tegen,' zegt een CDA'er. 'Maar de tijd van taboes lijkt voorbij in deze lastige tijden.'

Behalve de studiebeurs zit ook de ov-kaart voor studenten in de gevarenzone. De pas - waarmee gratis gebruik kan worden gemaakt van het openbaar vervoer - omzetten in een kortingskaart, zou zo'n 200 miljoen euro kunnen opleveren.

Bij een sociaal leenstelsel krijgen studenten geen maandelijks bedrag meer overgemaakt, maar moeten zij het geld voor hun studie lenen bij de overheid.