Volledig scherm
Leraren staken al langer voor minder werkdruk en betere salarissen om hun beroep aantrekkelijker te maken. © Frank de Roo

Basisscholen komen na de zomer duizenden leraren tekort

Basisscholen zoeken nog bijna 3500 leerkrachten voor het nieuwe schooljaar. Ze verwachten na de zomervakantie te moeten beginnen met zo'n 1400 vacatures. Leraren vrezen voor een nieuw jaar van pleisters plakken. ‘Elke vrijdag is er iemand anders. Een aantal kinderen is helemaal van het padje.’

Quote

Ik hoor echt dat sommige teams eenderde van de plekken open hebben. En dan moet het dieptepunt van het lerarente­kort nog komen

Rinda den Besten, Voorzitter PO-Raad

Terwijl de zomervakantie in het zuiden al is begonnen, hebben basisscholen voor duizenden groepen nog geen vaste leerkrachten gevonden. Op dit moment staan er nog ongeveer 2400 vacatures open, vorig jaar waren dat er aan het einde van het schooljaar iets meer dan 1900. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder eenderde van de schoolbesturen dat sectororganisatie PO-Raad liet uitvoeren.

Ook voor tijdelijke aanstellingen, bijvoorbeeld om een zwangere juf te vervangen, zoeken scholen nog zo’n duizend leerkrachten. Dat zijn er juist een paar honderd minder dan vorig jaar. ,,Ik hoor echt dat sommige teams eenderde van de plekken open hebben. En dan moet het dieptepunt van het lerarentekort nog komen”, reageert Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad.

De schoolbesturen verwachten de komende weken nog een deel van de vacatures te kunnen oplossen, bijvoorbeeld doordat er sollicitatieprocedures lopen. Toch denken ze volgend jaar te starten met 755 open plekken voor de klas (200 meer dan vorig jaar) en een tekort van 600 tijdelijke leraren. Den Besten: ,,Tsja, er is nog steeds optimisme in de sector. Ze denken: we hebben het altijd rondgebreid. Hoe het afloopt, weten we na de zomer.”

Grotere verschillen

De verschillen tussen basisscholen worden groter, blijkt uit het onderzoek. Hoewel er meer leraren nodig zijn, zeggen minder bestuurders met een tekort te kampen. ,,Dat is zorgelijk”, constateert Den Besten. ,,We horen bijvoorbeeld in de grote steden dat leraren kiezen voor banen op ‘makkelijkere’ scholen qua populatie. Dat is tragisch, want de kinderen die het hardst goede leraren nodig hebben, worden het zwaarst getroffen.” Ook zijn er grote problemen op het speciaal onderwijs.

De helft van de schoolbestuurders ziet zich ertoe genoodzaakt om klassen naar huis te sturen. Ook zegt vier procent een vierdaagse schoolweek niet langer uit te sluiten. Bovendien kiezen meer scholen ervoor om onbevoegden voor de klas te zetten en gebeurt het vaker dat leerlingen wisselende gezichten voor de klas zien.

Volledig scherm
Voor het nieuwe schooljaar zijn nog duizenden leraren nodig. © Frank de Roo
  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.