Basisschool en kinderdagverblijf vaker onder één dak om meer uit kind te halen
Een kwart van de basisscholen is samengesmolten met een kinderdagverblijf, zodat ze meer uit kinderen kunnen halen. Hoewel het aantal kindcentra rap groeit, worden ze nog steeds belemmerd door een woud van regeltjes. ‘Onbegrijpelijk, want het landschap rondom kinderen is drastisch aan het veranderen.’
Het aantal kindcentra is de afgelopen jaren flink gestegen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Kinderopvangfonds dat vandaag verschijnt. In 2016 werkte 15 procent van de basisscholen als kindcentrum. Dat percentage is nu gestegen naar 24 procent.
In een kindcentrum werken alle leraren en pedagogisch medewerkers op dezelfde manier; vanuit dezelfde pedagogische methode, de programma’s helemaal op elkaar afgestemd en met uitwisseling van personeel. Het voordeel is bijvoorbeeld dat het voor peuters minder spannend is om naar de kleuterklas te gaan. Tegelijkertijd speuren leraren en pedagogisch medewerkers samen sneller achterstanden op die ze vóór de overstap naar de kleuterklas kunnen aanpakken.
Vaak is bso echt opvang. Terwijl kinderen er zoveel baat bij hebben als we ze daar meer kunnen bieden
Bovendien krijgen de leerlingen ook op de buitenschoolse opvang een programma waarvan ze iets leren, zoals een instrument leren spelen, en dat aansluit op wat ze in de klas doen. ,,Vaak is bso echt opvang. Terwijl kinderen er zoveel baat bij hebben als we ze daar meer kunnen bieden. Natuurlijk hoeven ze niet altijd te leren. Ze krijgen juist op een kindcentrum ook de ruimte om zich te vervelen of even alleen in een hoekje te gaan lezen”, aldus Van Rozendaal.
Eenvoudig
Door de samensmelting van basisscholen en kinderopvang lukt het om meer uit kinderen te halen. Toch is het er in die jaren nauwelijks eenvoudiger op geworden. Terwijl de leerlingen in het ene lokaal met zijn dertigen bij één juf mogen zitten, is dat voor diezelfde groep aan de overkant van de gang ten strengste verboden. Daar gelden de regels van de kinderopvang, waardoor er meer ruimte voor de kleintjes moet zijn én meer toezicht.
Al jaren vechten basisscholen en kinderdagverblijven voor simpeler regels vanuit de regering, maar er verandert weinig. Tot verbazing van Gijs van Rozendaal, voorzitter van het Kinderopvangfonds. ,,Ik noem dit een stille revolutie. Het landschap rondom kinderen is drastisch aan het veranderen.” En ook sectororganisatie PO Raad vindt het onbegrijpelijk. ,,We zien dat kindcentra goed zijn voor kinderen. Dat ze vloeiend vanaf de kinderopvang door de basisschool gaan. Niets moet dat in de weg staan”, reageert woordvoerder Annemieke Kooper.
We zien dat kindcentra goed zijn voor kinderen. Niets moet dat in de weg staan
Uit het onderzoek blijkt dat de trend zich verder doorzet. Eenderde van de basisscholen en kinderdagverblijven wil fuseren. Daarom vinden de basisscholen en kinderdagverblijven dat de regering de weg nu écht vrij moet maken.
Uitwisselen
Het ministerie van Onderwijs vindt juist dat er wél stappen zijn gezet, bijvoorbeeld om het uitwisselen van personeel makkelijker te maken. Bovendien toont de groei volgens OCW aan dat de regels basisscholen en kinderdagverblijven niet in de weg staan.
Volgens de PO Raad moeten basisscholen nu juist veel lef hebben om toch een kindcentrum te worden. ,,Ze zijn heel afhankelijk van hoe de inspecties lokaal zijn geregeld en hoe bereid gemeenten zijn om mee te denken over bijvoorbeeld huisvesting. Er is ontzettend veel bureaucratie”, stelt Kooper.
Het Kinderopvangfonds pleit voor een regeling waarbij alle peuters recht krijgen op 16 uur kinderopvang en alle basisschoolleerlingen 10 uur per week naar de bso kunnen. Op die manier kunnen kindcentra voor alle kinderen een geschikt leerprogramma maken. Dat kost echter miljoenen en het kabinet heeft al aangegeven dat geld niet vrij te spelen. Dat vindt een ‘ingrijpende stelselwijziging niet wenselijk’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM139
Zoons staan vast door blokkades boeren, terwijl vader in ziekenhuis stervende is: ‘Greep ons allemaal aan’
Protestboeren hebben dinsdag onbedoeld een stervende longpatiënt onnodig laten lijden. Dat blijkt uit het verhaal van longarts Arnold Huisman (48) van ziekenhuis Isala in Zwolle. ,,Drie zoons van de man zaten vast op de snelweg: ze konden niet verder door blokkades die boeren hadden opgeworpen.’’ -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUM
Ouders van ‘pechgeneratie’ springen in de bres: ‘De compensatie is dikke middelvinger’
Studentenorganisaties ageren al langere tijd tegen de plannen om de ‘pechgeneratie’, de jongeren die opgezadeld zijn met een studieschuld vanwege het leenstelsel, te compenseren. Nu komen ook de ouders van deze groep in opstand: zij eisen een eerlijke financiële compensatie voor hun gedupeerde kinderen. ,,De huidige tegemoetkoming is een dikke middelvinger.” -
PREMIUMUpdate297
Boze boer Floor kapte 100 gezonde knotwilgen uit protest en krijgt nu buurt achter zich aan
Het omzagen van zo’n honderd knotwilgen in de Krimpenerwaard als boerenprotest tegen het stikstofbeleid is bij velen volstrekt verkeerd gevallen. Omwonenden gaan aangifte doen en lokale politieke partij Pro Krimpenerwaard vindt dat boer Floor de Jong moet opstappen als SGP-raadslid.
-
OM eist ruim 26 jaar cel tegen Ali G. voor afpersen fruithandel De Groot en aansturen aanslagplegers
Het Openbaar Ministerie eist 26 jaar en zeven maanden cel tegen Ali G. (37). Hij is hoofdverdachte in de grootschalige terreurcampagne tegen fruithandel De Groot uit Hedel. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
Vijlbrief dient claim in tegen NAM voor 'openstaande' 190 miljoen euro in Groningen-dossier
Het kabinet zet juridische stappen tegen de NAM (de Nederlandse Aardolie Maatschappij van Shell en ExxonMobil) voor de 190 miljoen euro die het bedrijf volgens de Staat moet betalen. Het gaat om geld voor versterking en herstel van bevingsschade in Groningen als gevolg van de gaswinning. De staat brengt een deel hiervan in rekening bij de NAM.