Basisschoolleraren voorzien grote problemen als lockdown aanhoudt: ‘Achterstanden te groot’
VIDEOEen ruime meerderheid van de leerkrachten verwacht groeiende problemen naarmate de basisscholen langer dicht blijven. Eén op de drie merkt dat het nu al lastiger wordt om alle leerlingen online bij de les te houden.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit representatief onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder meer dan duizend basisschoolleerkrachten.
Hoewel de leraren deze ronde vrij gemakkelijk konden overschakelen naar online lessen en minder leerlingen kwijt zijn dan tijdens de eerste lockdown vrezen ze grote problemen. 61 procent van de leerkrachten maakt zich zorgen over de gevolgen voor de leerlingen als ze pas na de voorjaarsvakantie weer naar school mogen.
De meesters en juffen zijn bang dat de leerachterstanden te groot worden om nog in te halen. Ook voorzien ze problemen bij het geven van de juiste schooladviezen aan groep 8'ers. De leraren zien bovendien mentale problemen, lichamelijke klachten en stagnatie in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Ze zijn bang dat meer leerlingen uit beeld raken als de lockdown langer duurt, vrezen het zicht op de leerprestaties te verliezen en zien grotere verschillen tussen leerlingen ontstaan.
Zwakke leerlingen
Hoe langer de tweede lockdown gaat duren, des te groter de nadelige gevolgen voor de leerlingen
77 procent van de leraren zegt dat het thuisonderwijs ten koste gaat van de zwakke leerlingen in hun klassen. Iets meer dan de helft denkt ook dat de sterke leerlingen extra worden geraakt.
,,Hoe langer de tweede lockdown gaat duren, des te groter de nadelige gevolgen voor de leerlingen. Dat geven de leerkrachten duidelijk aan”, aldus onderzoeker Vincent van Grinsven. ,,Minister Arie Slob heeft al aangegeven te komen met extra ondersteuning, maatregelen en budget en dat lijkt bepaald geen overbodige luxe.”
Overigens zijn veel leraren negatief over de steun die ze van minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) krijgen. 38 procent vindt dat ze niets aan de minister hebben, slechts 10 procent is positief over zijn rol. De waardering voor het kabinet is met 38 procent groter. Van de leraren vindt 17 procent dat ze niets aan het kabinet hebben.
Bekijk al onze belangrijkste nieuwsvideo's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUManalyse14
Plots kwam het besef dat corona blijft: ‘Zondag zei Van Dissel: leer ermee leven’
Premier Rutte wil ‘samen naar de eindstreep’ van de coronacrisis. Maar onderweg maakt zijn kabinet soms rare bochten. De avondklok blijft, kappers gaan voor universiteiten. Hoe kwam deze gewaagde versoepelingsstap tot stand? -
Wellicht nog minder bezoek thuis, kabinet polst oppositie over avondklok
Het kabinetsbesluit over het instellen van een avondklok zal nog enkele dagen op zich laten wachten. Het kabinet polst de oppositie daarover en kijkt ook intensief naar alternatieven, zoals nog maar één bezoeker thuis. Extra ingrijpen lijkt onvermijdelijk. -
PREMIUM
AstraZeneca en zijn vaccin: hoe één farmaceut heel Europa tot waanzin drijft
Farmaceut AstraZeneca drijft Europa met zijn coronavaccin tot waanzin. Waarom krijgen wij veel minder vaccins dan de Britten? Hoeveel vaccins zijn er vanuit Leiden naar Engeland verscheept? En wat valt Europa zélf te verwijten? Morgen moet het bedrijf op het matje komen bij het Europees Parlement. -
PREMIUM
Op deze school zitten (bijna) alle leerlingen in de noodopvang: ‘Onlineles was ramp’
De Monchyschool in Arnhem heeft tijdens deze tweede lockdown alle leerlingen in de noodopvang geplaatst. Met thuisonderwijs lopen de kinderen te grote leerachterstanden op. In de noodopvang werken ze met hun eigen juf in de klas aan taal, rekenen en spelling. ‘Het maakt uit waar je wieg staat.’ -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
Kamer: Laat bijstandsontvanger boodschappen en giften ontvangen zonder gekort te worden
Mensen in de bijstand moeten tot 1200 euro aan giften kunnen ontvangen zonder dat ze gekort worden op hun uitkering. De Tweede Kamer heeft een voorstel van de SP, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA hiertoe gesteund. De kwestie kwam recent groot in het nieuws, omdat een vrouw uit Wijdemeren duizenden euro’s aan ontvangen bijstandsuitkering moest terugbetalen toen bleek dat haar moeder regelmatig boodschappen voor haar deed. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.