Tjapko de Heus
Volledig scherm
PREMIUM
© Tjapko de Heus

Basisvaardigheden op scholen zorgwekkend: externe hulptroepen moeten niveau opkrikken

MasterplanBasisteams met onderwijsexperts gaan scholen helpen bij het verbeteren van de basisvaardigheden bij hun leerlingen, zoals taal en rekenen. Dat staat in een masterplan dat onderwijsminister Dennis Wiersma vandaag presenteert.  

94 reacties

 • ruud jan

  1 maand geleden
  Stampwerk wat tegenwoordig automatiseren wordt genoemd. Wat een onzin. Met als het realistisch rekenen ipv functioneel rekenen. Het gaat er in dat je weet hoe het werkt. De dingen op school zijn doorgaans mooie getallen die mooi uitkomen. Als het er op aankomt, gebruiken ze de regen machine.
 • Dick Boerema

  2 maanden geleden
  Het gaat al mis tijdens de opleiding tot leraar. Daar leren ze omgaan met de computer, de telefoon, de rekenmachine en de navigatie in plaats van dat ze tafels moeten leren, breuken uitrekenen of leren waar Amsterdam ligt. Dan kun je niet verwachten dat die onderwijzers mijn kinderen gaan leren rekenen, lezen, of aardrijkskundeles gaan geven. Wat je zelf niet geleerd hebt kun je iemand anders ook niet leren. Ze hebben wel geleerd hoe ze ondanks de weinige kennis meer salaris moeten krijgen.
 • Peter Middel

  2 maanden geleden
  Beste Pieter Zuiddam, Ik snap je frustratie, maar ik kan mij voorstellen dat extra ondersteuning i.g.v. dyslexie niet altijd even effectief. Wellicht zit daar ook zekere acceptatie in en zijn andere talenten de aandacht en energie waard. Om te stellen dat extra ondersteuning voor de hele groep ook geen zijn heeft is misschien iets te somber(?)
 • Pieter Zuiddam

  2 maanden geleden
  Mijn zoon is dyslectisch, en heeft vele uren extra ondersteuning gehad dat niets geholpen heeft. Nu zullen we half Nederland aan de extra ondersteuning zetten? Een complete geldverspilling en te gek voor woorden!
 • Gert Van Bunderen

  2 maanden geleden
  Misschien ook een goed idee om de computer en smartphone uit het basisonderwijs te weren zodat men terug de absolute basis (hoofdrekenen, taalvaardigheid, biologie, aardrijkskunde en geschiedenis leert beheersen). Zie ook de aflevering van zondag met lubach over begrijpend lezen!