Volledig scherm
De lijsttrekkers Sybrand Buma (CDA), Thierry Baudet (Forum voor Democratie), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) debatteren in De Balie in Amsterdam © ANP

'Baudet discrimineert op basis van geloof, geslacht, geaardheid en ras'

Fel debatForum voor Democratie-leider Thierry Baudet kreeg er vrijdagavond flink van langs tijdens het landelijke lijsttrekkersdebat over Amsterdam. Volgens D66-voorman Alexander Pechtold maakt hij zich schuldig aan discriminatie op basis van geloof, maar ook 'geslacht, geaardheid en ras'.

De gemoederen liepen hoog op tijdens het debat, waarin onder anderen Pechtold en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher van de gelegenheid gebruik maakten Baudet aan te vallen op de ophef over een uitspraak van de nummer twee op de lijst van FVD in Amsterdam. 

Yernaz Ramautarsing zou in een interview hebben gesteld dat er een verband is tussen IQ en volkeren. De FVD-leider schreeuwde vervolgens dat 'deze demonisering nu moet stoppen' en riep het kandidaat-raadslid erbij op het podium om tekst en uitleg te geven. Die werd daarop van het podium weggestuurd.

Flauwekul

,,Wees een kerel en zeg dat al die misverstanden niet gezegd hadden moeten worden'', bitste Asscher hem toe. Baudet deed het allemaal af als 'flauwekul'.

Baudet (FvD) hield ook vanavond vol dat er verschillen zijn in intelligentie tussen volkeren. Volgens Baudet blijkt uit testen dat Chinezen gemiddeld een hoger IQ hebben. ,,Dit staat niet ter discussie. Dat verschillende groepen verschillend scoren.''

Dat is volgens hem echter van 'geen enkele invloed'op de rechten die iemand heeft. ,,Niet iedereen is hetzelfde. Dat geeft toch helemaal niet?'' Baudet stelt dat hij 'een tegenstander van racisme' is. ,,Je moet mensen individueel beoordelen.''

Aan het debat, een initiatief van De Balie en Het Parool, deden zeven partijen mee. Forum voor Democratie doet met lijsttrekker Annabel Nanninga voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad en maakt volgens de laatste peilingen kans op drie zetels. Vorige week spraken de Amsterdamse lijsttrekkers van D66, GroenLinks en PvdA zich al uit tegen samenwerking met FVD in een toekomstig college.

Eerder deze maand deed Thierry Baudet aangifte tegen minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wegens smaad en laster.