Volledig scherm
Bauke Vaatstra met de Machiavelliprijs 2012. © anp

Bauke Vaatstra neemt Machiavelliprijs in ontvangst

Bauke Vaatstra heeft vandaag de Machiavelliprijs ontvangen uit handen van juryvoorzitter Marja Wagenaar. De vader van de vermoorde Marianne Vaatstra ontvangt de onderscheiding vanwege de manier waarop hij dertien jaar lang de media heeft ingeschakeld waardoor de dader van de moord op zijn dochter kon worden opgespoord

Volledig scherm
© anp

De Machiavelliprijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Volgens de jury heeft Vaatstra met zijn consistente pleidooi voor grootschalig DNA-onderzoek als breekijzer gefungeerd voor een doorbraak in de wetgeving, waardoor ook de oplossing van andere 'cold cases' naderbij is gekomen. 'De man die niet opgaf' heeft zo een belangrijke bijdrage geleverd aan het herstel van het publieke vertrouwen in de rechtsorde, staat verder in het rapport.

Het is de 24e keer dat de Machiavelliprijs is uitgereikt. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk, onderzoeksjournalist Jeroen Smit, eurocommissaris Neelie Kroes, columnist Jan Blokker, oud SP-leider Jan Marijnissen, de Stemwijzer en Pieter van Vollenhoven, lange tijd voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.