Volledig scherm
Bauke Vaatstra met de Machiavelliprijs 2012. © anp

Bauke Vaatstra neemt Machiavelliprijs in ontvangst

Bauke Vaatstra heeft vandaag de Machiavelliprijs ontvangen uit handen van juryvoorzitter Marja Wagenaar. De vader van de vermoorde Marianne Vaatstra ontvangt de onderscheiding vanwege de manier waarop hij dertien jaar lang de media heeft ingeschakeld waardoor de dader van de moord op zijn dochter kon worden opgespoord

Volledig scherm
© anp

De Machiavelliprijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Volgens de jury heeft Vaatstra met zijn consistente pleidooi voor grootschalig DNA-onderzoek als breekijzer gefungeerd voor een doorbraak in de wetgeving, waardoor ook de oplossing van andere 'cold cases' naderbij is gekomen. 'De man die niet opgaf' heeft zo een belangrijke bijdrage geleverd aan het herstel van het publieke vertrouwen in de rechtsorde, staat verder in het rapport.

Het is de 24e keer dat de Machiavelliprijs is uitgereikt. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk, onderzoeksjournalist Jeroen Smit, eurocommissaris Neelie Kroes, columnist Jan Blokker, oud SP-leider Jan Marijnissen, de Stemwijzer en Pieter van Vollenhoven, lange tijd voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

  1. Onderzoek naar Zaanse juffrouw na klachten over 'stokslagen’

    Onderzoek naar Zaanse juffrouw na klachten over 'stokslagen’

    Een lerares van groep 3 van basisschool De Voorzaan in Zaandam is voorlopig op non-actief gezet na klachten van bezorgde ouders over lijfstraffen in de klas. Volgens de ouders worden kinderen gekleineerd en geslagen met een stok. Ook moesten ze hun lunch van de vloer opeten. De school neemt de klachten serieus en is een uitgebreid onderzoek begonnen, valt te lezen op de site. Een leerkracht reageert woest aan de telefoon en wenst niet met de media te praten.