Volledig scherm
Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra, toont een foto van zijn dochter. © ANP

Bauke Vaatstra wordt gestalkt door complotdenker

Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra, wordt sinds de arrestatie van Jasper S. gestalkt door een man die beweert dat de verkeerde vastzit voor de moord. Dat meldt de Gooi- en Eemlander.

De zelfbenoemde speurder, Wim Dankbaar uit Overveen, mailt Vaatstra voortdurend zijn complottheorie en vertelt de vader daarbij gedetailleerd wat er volgens hem tijdens Koninginnedag 1999 in het Friese Veenklooster is voorgevallen.

Dankbaar is nog steeds van mening dat de twee asielzoekers die eerder werden aangehouden de daders zijn. Hij gelooft dat er destijds met het DNA geknoeid is, om zo de werkelijke daders buiten schot te houden.

'Het is allemaal om gek van te worden. Ik heb met de zaaksofficier overlegd of we die vieze leugenaar juridisch aan kunnen pakken, maar dat ligt moeilijk', vertelt Vaatstra aan het dagblad.

De complotdenker begrijpt echter niets van de reactie van Vaatstra: 'Het gaat mij niet om de familie Vaatstra, maar om het feit dat zich een groot onrecht afspeelt.' Daarnaast zouden Jan Vlug, de advocaat van Japers S., en het Openbaar Ministerie onder een hoedje spelen. Dat concludeerde hij nadat de advocaat de verklaring van S. openbaar maakte.

Half november vond het Nederlands Forensisch Instituut een match met het DNA dat op het lichaam van Marianne was gevonden in 1999. Kort daarna werd Jasper S. aangehouden, een melkveehouder die slechts 2,5 kilometer van het weiland woont waar het lichaam van Marianne werd gevonden.

  1. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont tegen deze nieuwssite. Volgens andere omwonenden stond de echtgenote van de raadsman bij het slachtoffer toen de hulpdiensten arriveerden. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
  2. Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbeveiliging

    Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, was bezig particuliere persoonsbeveiliging te regelen. Hij had geen vertrouwen in bescherming door politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.