Volledig scherm
PREMIUM
Op Prinsjesdag kijkt Beatrix toe vanuit het Kabinet van de Koning © ANP

Beatrix: 80 jaar en eindelijk vrij

Beatrix. Oud-vorstin, weduwe, moeder van een overleden zoon, vanaf komende woensdag een tachtiger. Deze krant volgde haar spoor een jaar lang.

Quote

Sinds haar terugtre­den als koningin zie ik aan haar dat ze bevrijd is van de last van het konings­schap

Paul van Vliet

Paul van Vliet zegt: ,,Kijk naar haar, kijk naar Beatrix.'' Dat doet de cabaretier zelf al ruim een halve eeuw, sinds ze samen studeerden in Leiden: kijken naar het bekendste gezicht van Nederland. Van Vliet: ,,Sinds haar terugtreden als koningin zie ik aan haar dat ze bevrijd is van de last van het koningsschap. Ze is relaxed, vrolijk en geniet van deze jaren.''

Woensdag wordt ze 80 jaar, prinses Beatrix. Als ze het die dag al viert, zal ze het kleinschalig doen. Op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, haar zo geliefde thuisbasis, of met een zeer beperkt gezelschap in een restaurant diep in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Ze heeft zo haar adresjes. Niet in een pannenkoekenhuis aan de Dorpsstraat in Lage Vuursche, zoals de meeste dagjesmensen. Daar zien ze de voormalige vorstin vrijwel nooit.

Over een week geeft ze een groot feest, in het Paleis op de Dam. Waarschijnlijk de laatste grote fuif van Beatrix voor familie, vrienden en leden van andere vorstenhuizen. De gasten zullen een bevrijde Beatrix treffen, zoals Van Vliet en andere bekenden zeggen. ,,Ze is meer ontspannen dan ooit, er is na de troonsafstand heel veel van haar afgevallen'', zegt een huisvriend.