Volledig scherm
Pro-Edrogan-demonstrant in Rotterdam. © anp

Bedreigde Nederturken doen uit angst voor Erdogan 'geheime' aangifte

Bedreigde Gülen-aanhangers zien zich genoodzaakt een afgeschermde aangifte te doen, waardoor die slechts beperkt zichtbaar is in de politieregisters. Ze vrezen verlinkt te worden door pro-Erdogan-agenten.

De Nationale Politie wijst bedreigde Nederturken op de mogelijkheid om afgeschermd aangifte te doen, zegt woordvoerder Suzanne van de Graaf. ,,Wij horen ook geluiden van mensen die huiverig zijn om aangifte te doen."

Aangiftes zijn normaal gesproken voor iedereen binnen de politie in het systeem zichtbaar. Een afgeschermde aangifte kan alleen bekeken worden door de agent die de aangifte heeft opgenomen en de rechercheurs die ermee aan de slag gaan.

Meerdere bedreigde Gülen-aanhangers hebben inmiddels gebruikgemaakt van deze speciale aangiftemethode, die ook wordt gebruikt in zedenzaken. De angst om door Erdogan-aanhangers binnen de Nationale Politie te worden verlinkt, lijkt geen onterechte achterdocht. De politie bevestigt dat er een intern onderzoek loopt naar een agent die een aangifte van een bedreigde vrouwelijke Gülen-aanhanger aan derden zou hebben doorgespeeld.

Tientallen aangiftes

De vrouw deed aangifte toen ze werd bedreigd met verkrachting, nadat ze zich negatief had uitgelaten over het regime van Erdogan. Enige tijd later zou een agent uit een ander regiokorps hebben gebeld naar haar ex-man, om hem te informeren over deze aangifte. De bewuste agent is volgens de vrouw pro-Erdogan, zo heeft ze verklaard.

Bedreigde Nederturken hebben ook de mogelijkheid om een ander adres op te geven, zodat de aangifte niet te herleiden is naar het eigen woonadres. ,,Dit zijn geen nieuwe mogelijkheden", benadrukt politiewoordvoerder Van de Graaf. ,,Wel brengen we ze nu extra onder de aandacht. Juist omdat we het heel belangrijk vinden dat mensen aangifte doen als ze slachtoffer zijn van bedreiging."

Schietschijf
Volgens journalist Huseyin Atasever van Zaman Vandaag zijn er tientallen Turkse Nederlanders die niet op de mogelijkheid van een afgeschermde aangifte zijn gewezen. Zij vrezen dat ze een 'schietschijf op hun rug hebben getekend', mocht hun aangifte worden doorgespeeld aan het Erdogan-regime. Toen Atasever in juli zelf aangifte deed van bedreiging in Haarlem, werd hij niet gewezen op de mogelijkheid van een afgeschermde aangifte, zegt hij.

Volgens Van de Graaf zijn agenten ook niet verplicht om dat te doen. Precieze aantallen wil de politie niet geven, maar sinds de mislukte coup in Turkije heeft de Nederlandse politie vele tientallen aangiftes geregistreerd. Het aantal meldingen van incidenten ligt nog hoger. In Rotterdam is sprake van een flinke toename van het aantal aangiftes van bedreiging. Sinds de couppoging op 15 juli zijn ruim 80 aangiftes van bedreiging en intimidatie binnengekomen. Twee weken geleden stond de  teller nog op 36.