Volledig scherm
Werknemers van Defensie gaan vaker aan de slag in het bedrijfsleven en andersom. © ANP

Bedrijven en Defensie gaan vaker personeel uitwisselen

Defensie en bedrijfsleven gaan vaker personeel uitwisselen. Voorman Hans de Boer van VNO-NCW: ,,Daardoor leert defensie van de nieuwste inzichten uit het bedrijfsleven. En dat heeft op haar beurt baat bij een sterke, innovatieve krijgsmacht en een veiliger wereld.’’

Komend jaar willen Defensie en bedrijven om te beginnen zo'n 60 mensen gaan uitwisselen. Bij de uitwisseling gaat het bijvoorbeeld om technici uit het bedrijfsleven die tijdelijk een klus komen doen bij Defensie of om logistieke specialisten van Defensie die bij een bedrijf gaan meedraaien. Zowel kleine als grote bedrijven als alle alle onderdelen van Defensie zijn bij het project betrokken.  

Leerzaam

De uitwisseling kan voor langere tijd zijn. Bijvoorbeeld voor een concrete opdracht van een half jaar. Maar het kan ook om een kortere periode gaan. In sommige gevallen zullen mensen worden uitgewisseld. In andere gevallen gaat alleen om een defensiemedewerker die een tijdje ervaring opdoet in een bedrijf of andersom. Luitenant-generaal Martin Wijnen: ,,Onze mensen zetten veel verschillende stappen binnen Defensie, maar weinig daarbuiten. Ik gun dat iedereen, omdat het ontzettend leerzaam is.’’

Cyberreservisten

Momenteel is zo’n 300 fte aan medisch militair personeel (beroeps en reservisten) in ziekenhuizen tevens inzetbaar bij Defensie, bijvoorbeeld tijdens missies. Ook zijn er al zo’n 30 cyberreservisten, die ervaring opdoen in zowel het bedrijfsleven als bij defensie.

Vandaag wordt het ‘Civiel-Militair Professional Uitwisselingsprogramma’ gepresenteerd in Den Haag tijdens een bijeenkomst van het Platform Defensie Bedrijfsleven. ,,Voor bedrijven zorgt de uitwisseling ook voor nieuwe en unieke ervaringen die het eigen personeel en de organisatie versterken’’, aldus Ineke Dezentjé Hamming van FME, de werkgeversorganisatie van de technologische industrie.

Volledig scherm
Bij een grootschalige rampenoefening werkten personeel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Defensie al samen.