Volledig scherm
Aat Veldhoen met zijn echtgenote Hedy d'Ancona. Veldhoen werd 84 jaar. © ANP

Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen (84) overleden

Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen is vandaag overleden. Dat heeft zijn familie laten weten. Hij overleed op 84-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn vrouw Hedy d’Ancona en kinderen in zijn woonplaats Amsterdam.

Veldhoen maakte naam als etser, een techniek die hij zichzelf had aangeleerd. Bekendheid verwierf hij in de jaren zestig toen hij via rotaprenten, een gemechaniseerde vorm van grafiek, zijn kunst voor een groot publiek toegankelijk maakte. 

Veldhoens werk is opgenomen in de collecties van diverse musea waaronder het Rembrandthuis, het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum. Zijn werk is op grond van de thematiek en het onverbloemde realisme nauw verbonden met de emancipatie en bevrijding van het individu uit het beklemmende keurslijf van kerk en staat.

Eind jaren zeventig leerde hij de creatieve mogelijkheden van de polaroidfotografie kennen. Hij zag hierin een snelle en doeltreffende manier om voorstudies voor zijn schilderijen te maken en ging aan de slag met gemanipuleerde polaroids, waarvan hij er zo’n 3500 maakte. Die zijn recent nog door het Rijksmuseum aangekocht. Ter gelegenheid van Veldhoens zeventigste verjaardag in 2004 exposeerde Museum het Rembrandthuis nog een verzameling van zijn werk.

Beroerte

Veldhoen kreeg begin deze eeuw een beroerte waardoor hij de controle over zijn rechterhand verloor. In het revalidatiecentrum begon hij daarom met zijn ongeoefende linkerhand te tekenen. De aandrang om te werken was gewoonweg te groot.

Arie Johannes Veldhoen, geboren op 1 november 1934 in Amsterdam, heeft acht kinderen uit drie huwelijken. Sinds 1997 was hij samen met voormalig minister Hedy d’Ancona.

Film by the Sea

Eerder dit jaar kwam Veldhoen nog in opspraak door zijn werk op een poster voor festival Film by the Sea, dat twintig jaar bestaat. De Vlissingse SGP-fractie was niet te spreken over de poster omdat het beeld kan ontstaan dat Vlissingen ‘het niet zo nauw neemt met het respect richting vrouwen’. De kunstenaar noemde de kritiek op de poster destijds ‘idioot’: ,,Als de mensen van de SGP onder de douche of in bad gaan, vinden ze zichzelf dan ook weerzinwek­kend?”

Veldhoens werk stond centraal tijdens een speciale expositie op het filmfestival. De band tussen Film by the Sea en Aat Veldhoen ging lang terug. Hij ontwierp het beeld voor de Grand Acting Award en de Life Time Achievement Award. De prijzen werden de afgelopen jaren uitgereikt aan grote namen als Milos Forman, Ettore Scola, Claudia Cardinale, Morgan Freeman, Ben Kingsley, Rutger Hauer en Jonathan Demme.

Volledig scherm
Poster van Film by the Sea 2018, ontworpen door Aat Veldhoen. © Film by the Sea

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries deelt een werk van Veldhoen dat bij hem aan de muur hangt.

Peter R. de Vries on Twitter

Kunstenaar Aat Veldhoen overleden... bij mij thuis hangt op een prominente plaats een door hem gemaakt en speciaal voor mij gesigneerd kunstwerk, dat ik heb gecombineerd met mijn favoriete gedicht van Bertus Aafjes. RIP Aat Veldhoen...

  1. Bekende boerenactivist zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte

    Bekende boerenacti­vist zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te

    Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite.