Volledig scherm
Kinderen gaan op schoolreisje en ouders zwaaien de kinderen uit. © Frank de Roo

Begeleiders zomerkamp druk met overbezorgde mama's en papa's

Vakantie! Duizenden kinderen pakken hun spullen om een week lang in een vakantiekamp vermaakt te worden door enthousiaste vrijwilligers. Die kijken daar al een jaar naar uit, maar veel ouders niet, merkte verslaggeefster én vrijwilliger bij de scouting Hanneke Marcelis.

Lieve ouders, relax. Met tranen in je ogen sta je gebukt over het blauwe koffertje van je kind. Je rommelt wat in het zijvak en trekt er een geplastificeerde foto uit. Jij en je man staan er glimlachend op, zie ik. Met de hond aan je voeten en je kind op schoot. Datzelfde kind kijkt je nu verward aan. ,,Leg maar onder je kussen, dan kun je naar papa en mama kijken als je ons mist", hoor ik je fluisteren, terwijl je zijn net uitgerolde slaapzakje rechttrekt.

Ik ga al op zomerkampen sinds ik vijf jaar oud ben. Ik heb er inmiddels zo'n vijfentwintig meegemaakt, waarvan ik er tien zelf heb georganiseerd. Voor kinderen van zo'n 9 jaar oud. Dus geloof mij maar. Ik weet waar ik het over heb wanneer ik praat over lekke luchtbedden, bedplassers, schaafwonden en heimwee. En ik heb een belangrijke boodschap aan alle ouders: Relax. Het gaat prima met je kind. Ook als je een weekje niets over hem hoort.

Ouderbezoek

Quote

Ja, zijn sokken zijn droog. En mist hij me? Nee, hij mist je niet.

Het zal een onderdeel zijn van deze digitale tijd. De verbouwereerde blikken van ouders wanneer ik vertel dat ouderbezoek niet is toegestaan op kamp. Opgetrokken wenkbrauwen als ze horen dat hun 9-jarige kind zijn mobiele telefoon thuis moet laten. Ik zie ouders hun twijfels met moeite wegslikken. En dan wacht ik op de vraag die tegenwoordig onvermijdelijk is. ,,Mag ik jou dan wel af en toe appen? Gewoon om te horen of alles goed gaat?" Natuurlijk mag dat. Ik kan moeilijk nee zeggen. Dan zet jij namelijk meteen je kind in de auto terug naar huis.

Dus je appt me. Gaat het goed? Lust hij het eten? Heeft hij wel genoeg droge sokken bij zich? Het zijn lieve vragen. Ik beantwoord ze braaf. Ja, natuurlijk gaat het goed. Ja, natuurlijk lust hij het eten. Ja, zijn sokken zijn droog. En mist hij me? Nee, hij mist je niet.

Foto

Want ik heb die foto afgepakt. Je kind is namelijk op kamp. En dat is leuk. Het zijn volle dagen rennen in het bos, groots opgezette spellen, keten in de slaapzaal en marshmallows happen bij het kampvuur. Als hij valt of verdrietig is, zal ik hem troosten. Een aai over zijn bol en een dikke knuffel. En dan weer lekker spelen, want er is zoveel leuks te doen en een week vliegt voorbij. Het laatste wat hij nodig heeft als hij moe en voldaan in zijn slaapzak kruipt, is een foto om hem eraan te herinneren dat zijn moeder moest huilen toen ik haar naar huis stuurde.

Het gaat namelijk prima met je kind. En als er toch iets aan de hand is, zal ik jou wel appen. Dat beloof ik je. Dus pak die geplastificeerde foto van jezelf met je kind en hond en leg hem onder je eigen kussen. Jij hebt hem harder nodig.