Volledig scherm
President van De Nederlandsche Bank Klaas Knot vindt dat het kabinet moet sparen. © ANP

'Begrotingsoverschot niet uitgeven'

Het economisch feestje is net goed op gang, maar daar is de president van De Nederlandsche Bank al om de drank weg te halen. Dat begrotingsoverschot is prima volgens Klaas Knot, maar we moeten het vooral niet uitgeven. Stop het in een spaarpotje voor magere tijden, is zijn advies aan de onderhandelaars voor een nieuw kabinet.

Het gaat uitstekend met de economie, zelfs veel beter dan verwacht. Maar van feestvieren kan geen sprake zijn meent Knot. ,,We zijn goed door de crisis gekomen. Het dak is gerepareerd, maar nu moet het huis op orde worden gemaakt.’’

Zowel de burgers als de politiek moet mee helpen opruimen vindt Knot. ,,We hebben de afgelopen 40 jaar zes keer een economische recessie gehad. Dan zie je dat het begrotingssaldo gemiddeld 3,5 tot 4 procent verslechtert. Om te voorkomen dat je in zware tijden moet bezuinigen, moet je in goede tijden een overschot van 1 procent op de begroting hebben.’’ Dat betekent dat de politici de miljarden die nu extra binnenkomen niet mogen uitgeven als het aan de bankpresident ligt.

Lenen en sparen

De burger moet worden aangepakt als het om sparen en lenen gaat. ,,We lenen te veel en we sparen te veel’’, meent Knot. Aan de ene kant lenen we ons suf voor een huis. Aan de andere kant sparen we ons suf voor ons pensioen. Beide worden gestimuleerd door de fiscus. Door de hypotheekrenteaftrek te beperken en hoogte van de hypotheek te reguleren, wordt een rem op het lenen voor een eigen woning gezet. Dat voorkomt dat mensen zich te diep in de schulden steken.

Aan de andere kant sparen we belastingvrij voor ons pensioen. Prima voor mensen met een klein salaris, maar onnodig voor grootverdieners, vindt Knot. Grootverdieners hebben vaak al vermogen in een eigen huis en spaargeld en een fiscale subsidie op het pensioen kan voor hen wel minder.