Volledig scherm
De rechtban ik Leeuwarden. © anp

Behandeling 'Friese Feeks' voor mishandeling homo's

De 19-jarige Elena S. uit Leeuwarden, die bekend werd als 'Friese Feeks' omdat ze in maart dit jaar twee jonge homo's beledigde en mishandelde op station Sneek-noord, moet psychisch behandeld worden. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden donderdag bepaald. Als S. deze behandeling niet volgt, dan moet zij weer voor een half jaar de cel in.

De zaak kreeg bekendheid, omdat het in eerste instantie leek te gaan om gerichte acties tegen homo's. Volgens justitie is daar geen sprake van. De rechtbank veroordeelde S. ook voor een poging tot doodslag, twee weken na het homo-incident.

S. heeft hulp nodig
Volgens de rechtbank is het van belang dat S. een behandeling volgt om mogelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. S. gaf tijdens de behandeling van haar zaak ook aan dat ze hulp nodig heeft.

Twee ruzies binnen twee weken
S. en haar vriendin kregen binnen twee weken ruzie met de twee homo's en met twee jonge vrouwen. Bij de eerste ruzie bleef het incident beperkt tot schelden, spugen en enkele klappen.

Schoppen tegen het hoofd
Voor haar aandeel in de ruzie met de twee vrouwen wordt S. beschuldigd van poging tot doodslag. S. zou een van de slachtoffers vijf tot zes keer tegen het hoofd hebben geschopt. Het slachtoffer liep een hersenschudding, een lichte bloeding en een gekneusde oogkas op.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’