Volledig scherm
De bekende oud-generaal Arie van der Vlis. FOTO ANP

Bekende oud-generaal is oom van schutter Tristan

De 24-jarige Tristan van der Vlis was een suïcidale en wapenverliefde eenling die een grote liefde had voor wapens. Zijn zeer gelovige vader Hans zou Tristans passie voor wapens hebben gedeeld en zelfs hebben aangewakkerd.

 Ik weet als generaal als geen ander hoe zwaar ze het hebben  
Oud-generaal Arie van der Vlis

Tristan, die woede koesterde tegen autoriteiten als de politie en de overheid, had een familielid die zelf onderdeel uitmaakte van dit systeem. Oud-generaal Arie van der Vlis is de oom van de jongen die zaterdag een bloedbad aanrichtte in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

Dodenwacht
Van der Vlis, generaal buiten dienst en een Nederlands bestuurder, werd vanwege zijn uitstraling door sommige militairen wel 'De lachende Generaal' genoemd. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot adjudant in buitengewone dienst van Koningin Beatrix. In die functie heeft hij de dodenwacht gehouden bij zowel Prinses Juliana als Prins Bernhard. Na zijn militaire carrière geeft van der Vlis vaak zijn visie op de militaire wereld. Ook is hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Zware schok
Volgens de oud-generaal is het voor de hele familie een zware schok. Maar hij denkt vooral aan de nabestaanden van de slachtoffers. 'Ik weet als generaal als geen ander hoe zwaar ze het hebben,' zegt hij in het AD. Hij omschrijft Tristans ouders Hans en Marieke als 'lieve en aardige mensen.'

Wim Lourens, de broer van Tristans moeder Marieke, kan de daad van zijn neef niet bevatten. 'Tristan zat al jaren in de knoop, maar dit heeft niemand zien aankomen,' aldus de oom van Tristan in het AD. 'Iedereen, ook zijn ouders, zijn er helemaal kapot van'.