Maria spande een rechtszaak aan tegen ziekenhuis Rijnstate om de identiteit van haar anonieme donorvader vrij te geven.
Volledig scherm
Maria spande een rechtszaak aan tegen ziekenhuis Rijnstate om de identiteit van haar anonieme donorvader vrij te geven. © Koen Verheijden

‘Bekende’ spermadonor mag toch anoniem blijven, rechtbank maakt gehakt van maas in wet

Een spermadonor, die een eerdere belofte aan zijn donorkinderen verbrak, mag anoniem blijven. Ziekenhuis Rijnstate hoeft zijn identiteit niet prijs te geven. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald. Wel stelt de rechter dat de wet moet worden aangepast om de belangen tussen donorkind en donor te kunnen afwegen. De overheid heeft onvoldoende erkend dat donoren hun instemming later zouden kunnen intrekken. Daarmee wordt een grondrecht van donorkinderen geschonden.

9 reacties

 • WJ Berendsen

  1 jaar geleden
  Ik geloof niet dat je zaaddonor bent om vader te worden. Meer om een vrouw, moeder te laten worden. Kan mij best voorstellen dat je graag anoniem wil blijven. Wat is de volgende stap? Jij bent mijn biologische vader, dus ook verantwoordelijk voor mijn opvoeding?
 • L. Velthove

  1 jaar geleden
  Absoluut verbod op anoniem doneren. Alleen doneren om je eigen portemonnee te helpen is schandalig, vooral omdat het zoveel meer is dan alleen een kwakje. Iemand die zich terugtrekt in de anonimiteit beseft niet wat hij een ander aandoet.
 • Michiel Van Soest

  1 jaar geleden
  Graag een verbod op anoniem doneren. Iemand die zijn kinderen niet wil laten weten wie hij is en ze te ontmoeten, zou nooit vader mogen worden.
 • Marinus Brouwer

  1 jaar geleden
  Geen kinderen meer nemen via deze weg probleem ook uit de wereld. Doe je het wel leg je dus zelf de basis voor een probleem. Dan ook zelf daar de verantwoordelijkheid voor nemen en als iemand dan terug komt op zijn belofte niet naar een rechtertje hollen Dan laat je de natuur zijn loop hebben hoe spijtig dit ook vaak is.
 • Simon Smit

  1 jaar geleden
  Misschien je verlies nemen, je kunt niet altijd alles willen eisen. Respecteer de wens van je biologische vader. Maak een afweging, moet ik blij zijn dat ik leef, dat er iemand donor wou zijn. Heb ik genoeg aan mijn " eigen" ouders, die deze moeilijke weg uit liefde voor mij hebben bewandeld.