Volledig scherm
Foto ter illustratie © shutterstock

Bekende van politie (23) aangehouden voor steken hardlopers en fietsers Noord-Holland

UPDATEEr is een verdachte aangehouden voor de steekincidenten in Noord-Holland, afgelopen winter. Het gaat om een 23-jarige man uit Julianadorp. 

,,Hij is een bekende van de politie, maar niet eerder door ons met dit soort grote zaken in verband gebracht’', aldus een politiewoordvoerster. ,,De man wordt de hele dag in etappes verhoord.’' De politie denkt met de aanhouding de zaak te hebben opgelost. Over een motief kan de politie nog niets zeggen.

De mysterieuze incidenten vonden plaats in november en januari. Op 22 november werden een 18-jarige en een 52-jarige vrouw uit Limmen aangereden door een auto en daarna met een voorwerp gestoken. De slachtoffers waren aan het fietsen en hardlopen over de Zanddijk in Castricum. De vrouw van 18 liep daarbij een klaplong op. 

De 18-jarige Esmee uit Egmond aan den Hoef raakte op dezelfde wijze gewond toen zij vier dagen later in haar woonplaats een rondje aan het hardlopen was. Zij werd in haar borst gestoken en liep verwondingen op aan een long en een hartzakje. De tiener lag enige tijd op de intensive care.

Twee maanden daarna, op 26 januari gebeurde weer iets soortgelijks: toen werd een 15-jarig meisje tijdens het fietsen gepasseerd door een auto en met een scherp voorwerp in haar arm geraakt. Dit gebeurde in Barsingerhorn.

De incidenten leidden tot grote onrust, veel bewoners voelden zich lange tijd onveilig op straat. 

Verband

Het was voor de politie aanvankelijk onduidelijk of de automobilist die betrokken was bij deze incidenten steeds dezelfde was. Na uitgebreid onderzoek kwam de recherche op het spoor van de 23-jarige verdachte. Zo kon ook de link tussen de vier incidenten worden gelegd. De politie kreeg ruim 150 tips binnen, nadat Opsporing Verzocht en Bureau NH van de regionale omroep aandacht aan de zaak hadden besteed.

De verdachte wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die zal bepalen of de man blijft vastzitten. 

  1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
    PREMIUM

    Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

    Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”