Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock

Belangenclubs: blijf inseminatie alleenstaanden en lesbische koppels vergoeden

Ruim 8000 mensen hebben in drie dagen tijd een petitie getekend voor het behoud van de vergoeding voor kunstmatige inseminatie voor lesbische stellen en alleenstaande vrouwen. Dat meldt belangenorganisatie COC Nederland, een van de initiatiefnemers. 

Het gaat om bevruchting met het zaad van een donor. Artsen in ivf-klinieken declareerden dit soort behandeling voor vrouwenstellen en vrouwelijke singles en zorgverzekeraars vergoedden die ook. ,,Maar dat had eigenlijk nooit gemogen, omdat in die gevallen geen sprake was van een medische indicatie’’, zegt een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid.

Door de behandeling te vergoeden, komt ook volgens minister Bruno Bruins voor Medische Zorg de betaalbaarheid van de zorg in gevaar. Zorgverzekeraars zien daarom de laatste tijd strenger op toe dat die indicatie er is. Het ontbreken van een mannelijke partner is volgens Bruins en Zorginstituut Nederland (ZiN) geen medische indicatie. ,,Het feit dat in het verleden minder streng gecontroleerd werd op medische noodzaak is geen reden om deze behandelingen toch te vergoeden’’, aldus de minister. Onder anderen PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen had hem om opheldering gevraagd.

Stap terug

Het COC spreekt van indirecte discriminatie. ,,Lesbische vrouwen, single of in een relatie, kunnen elkaar niet bevruchten en er is medische hulp nodig bij het inbrengen van donorzaad. Er is dus wel degelijk sprake van een medische noodzaak”, aldus voorzitter Astrid Oosenbrug. 

Meer dan Gewenst, een stichting voor roze ouderschap, maakt zich ernstig zorgen en dringt erop aan de vergoeding te handhaven. Woordvoerder Sara Coster: ,,Dit is een grote stap terug, we zijn juist al jaren bezig zaken beter en gelijkwaardiger te regelen. Terugdraaien van de vergoeding kan tevens leiden tot het in de hand werken van schimmige situaties.”

Quote

Terugdraai­en van de vergoeding kan tevens leiden tot het in de hand werken van schimmige situaties.

Sara Coster

De vereniging van gynaecologen is het daar mee eens. ,,Wanneer deze vorm van inseminatie niet meer vergoed wordt, bestaat de mogelijkheid dat een deel van de vrouwen haar toevlucht neemt tot donoren die niet gescreend zijn op geslachtsziekten, van wie de spermakwaliteit onbekend is en bij wie het registreren en handhaven van het aantal nakomelingen onmogelijk is", stelt de NVOG in een reactie.