Volledig scherm
© ANP

'Belastingdienst wist in 2014 al van fouten met kinderopvangtoeslag'

De Belastingdienst wist in september 2014 al dat het onterecht kinderopvangtoeslagen had stopgezet. Dat schrijft Trouw op basis van stukken die in de rechtszaak over de toeslagen worden behandeld.

Tijdens een zitting die afgelopen week diende, weigerde de Belastingdienst opnieuw een intern verslag te delen met de rechtbank. Dit ondanks een expliciet verzoek van de advocaat van de ouder. Na weigering bracht de advocaat het stuk, via via verkregen, alsnog in bij de rechter.

,,Burger heeft bankafschriften ingeleverd, hieruit blijkt dat er voor de maanden oktober 2013 tot en met juli 2014 kinderopvangkosten volledig zijn betaald", dat staat volgens de krant in het document waarover de redactie beschikt.

Telefoontjes achtergehouden

Toch besloot de Belastingdienst om de toeslag niet meer uit te keren, omdat er onregelmatigheden waren met een ouderbureau dat eerder was gebruikt.
De Belastingdienst heeft daarnaast interne telefoonnotities achtergehouden van gesprekken met de ouder.

In één van die notities uit december 2014 staat expliciet dat er geen toeslag toegekend mag worden, ook als de ouder kan aantonen dat zij er recht op heeft. Daarnaast moesten betrokken ouders soms tienduizenden euro’s aan ontvangen toeslag terugbetalen.

Daarbij moesten ze zelf aantonen dat zij recht hadden op toeslag, maar de Belastingdienst vertelde ze niet welke gegevens ze over moesten leggen. Meer dan de helft van de betrokken ouders bleek achteraf toch recht op de toeslagen te hebben gehad.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.