De haven van Vlissingen op archiefbeeld.
Volledig scherm
De haven van Vlissingen op archiefbeeld. © Lex de Meester

Bemanning kotter aangehouden voor poging doodslag NVWA-inspecteurs

UPDATEAcht bemanningsleden van de Nederlandse pulskotter ARM-7 zijn gisteren aangehouden in de haven van Vlissingen. Ze worden verdacht van het op volle zee opzettelijk in gevaar brengen van visserij-inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspecteurs hebben aangifte gedaan van poging tot doodslag, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag.

De inspecteurs waren 's nachts tijdens een controle samen met medewerkers van de Rijksrederij naar de kotter gevaren. Toen zij in een speciale rubberboot langs het schip voeren, haalde de schipper plots zijn netten op. Hierdoor raakten de inspecteurs en de medewerkers verstrikt en werden zij onder water getrokken. Nadat twee NVWA-inspecteurs aan boord van de kotter waren geklommen, lukte het hen om het schip te stoppen.

Aan boord vonden de inspecteurs zogeheten binnenkuilen. Dat zijn netten met een kleinere maaswijdte dan toegestaan. Hierdoor kunnen kleine vissen niet ontsnappen, wat schade toebrengt aan het visbestand.

De inspecteurs namen de illegale netten en de gevangen vis in beslag, maar de schipper besloot alles overboord te gooien. Hierop lieten de inspecteurs de kotter naar de haven van Vlissingen brengen, waar de acht bemanningsleden zijn aangehouden.

De mannen zijn overgebracht naar een politiebureau en zitten nog vast.

Duw

Directeur Foort Lokerse van de vismijn in Vlissingen is geschrokken van het bericht over de aanhouding. Hij weet niet wat er precies is gebeurd aan boord van de Zeeuwse kotter, maar vindt het aanhouden van acht bemanningsleden wel erg ingrijpend. ,,Maar het is vaak zo dat als je een duw geeft, het direct een poging tot doodslag is.''

Er zijn overigens de laatste tijd niet meer spanningen op zee, stelt Lokerse. Alle vissers weten dat er zeer intensief wordt gecontroleerd. ,,Maar voor het imago van de hele visserij is zo'n aanhouding natuurlijk niet goed.''

  1. LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.