Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. © GinoPress B.V.

Bemiddeling mislukt: streekvervoer vanaf woensdag plat

De FNV schaart zich achter de staking van het landelijk streekvervoer komende woensdag. Dat is vanavond besloten nadat de bond overleg had gehad met de leden. Eerder maandag had vakbond CNV zijn leden al opgeroepen woensdagochtend het werk voor 72 uur neer te leggen. De werkgevers zeggen ,,furieus" te zijn over het besluit van de bonden.

,,De FNV en de werkgevers in het streekvervoer zijn er niet uit gekomen. Na overleg met de leden vanavond is tot verdere acties besloten. Dit betekent dat de eerder aangekondigde stakingen in het streekvervoer vanaf woensdag doorgaan, voor onbepaalde tijd", zo meldt de bond.

FNV Streekvervoer en de chauffeurs willen een extra pauze tijdens een dienst van meer dan 6,5 uur. De bond stelt dat de chauffeurs nu 'slechts' twee keer een kwartier pauze hebben op een dienst van acht uur.

,,De werkdruk in het streekvervoer is de laatste jaren gierend uit de hand gelopen", aldus Paula Verhoef, onderhandelaar FNV Streekvervoer. ,,We hadden gehoopt eruit te komen, er zijn zelfs bemiddelaars ingezet. Ondanks die handreiking van onze kant zijn werkgevers totaal onredelijk en willen ze niets afspreken."

Fred Kagie, voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), zegt zich de afgelopen dagen enorm ingespannen te hebben om de bonden verder tegemoet te komen. ,,We hebben concrete voorstellen gedaan en tijd gevraagd om deze door te rekenen. Dat is nu weer niet goed. Nu krijgen onze reizigers de volgende staking voor hun kiezen. In een week van hertentamens en grote evenementen zoals de TT in Assen."

De bond zegt niet voor zijn lol te staken en ,,al helemaal niet om de reizigers dwars te zitten". Verhoef: ,,De nood is hoog, en staken is helaas het enige middel."

De cao Streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

Wat betekent dit voor reizigers? Kunnen die nog wel naar hun werk? En misschien nog belangrijker: komen ze nog wel thuis? We zetten de belangrijkste vragen op een rij