Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Ben je ouder dan 70? Denk dan na over wel of niet reanimeren

Mensen moeten eerder nadenken over de vraag of ze gereanimeerd willen worden. Die oproep doen artsen, ouderenbond en de Patiëntenfederatie.

Artsen constateren dat patiënten die ze onder handen krijgen, vaak niet hebben nagedacht over de meest essentiële vraag: wel of niet reanimeren? Nu wordt de vraag voorafgaand aan een risicovolle medische ingreep vaak op de spoedeisende hulp gesteld. 

Dat valt die patiënten soms rauw op het dak. Ze kunnen door de spanning of tijdsdruk van dat moment, niet altijd een overwogen besluit nemen, zegt Diederik van Dijk, hoogleraar intensive care van het UMC Utrecht. Hij sprak een aantal gereanimeerde patiënten van wie achteraf bleek dat ze dat niet gewild hadden.

Praten over wel of niet reanimeren zou volgens de hoogleraar, maar ook de Patiëntenfederatie Nederland en ouderenbond ANBO, al eerder in de polikliniek of bij de huisarts moeten gebeuren. Dat geldt vooral voor mensen die een hoger risico hebben om te overlijden. Bijvoorbeeld omdat ze oud en kwetsbaar zijn, een zware behandeling tegemoet gaan, hartritmestoornissen hebben of terminaal zijn. ,,Mensen moeten zich realiseren dat een reanimatie vaak niet succesvol is. Op televisie wel, in het echt niet”, zegt Van Dijk.

Campagne

,,Het is tijd voor een bewustwordingscampagne’’, zegt Thom Meens van de Patiëntenfederatie Nederland. Mensen stellen de vragen over hun laatste levensfase het liefst uit. ,,Als je op de spoedeisende hulp ligt, ben je eigenlijk al te laat. Omdat het gesprek zo lastig is, moet je dat doen met een vertrouwde hulpverlener: de huisarts, want die kent ook je thuissituatie.’’ 

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Een automatische externe defibrillator (AED) is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. © Robin Utrecht/ANP

Volgens de belangenclub gaat de oproep vooral ouderen aan. ,,Denk erover na als je merkt dat je achteruit gaat. Voor de meesten is dat grofweg tussen de 70 en 80 jaar. Op het moment dat je aan zaken denkt als ‘wie moet mijn financiën doen als ik het niet meer kan?’, dan is dat ook de tijd om over reanimatie en je levenseinde na te denken.”

Samen met de huisartsen heeft de Patiëntenfederatie een informatiefolder uitgegeven. Die zou via alle huisartsen verkrijgbaar moeten zijn. Maar de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) kan niet zeggen of alle huisartsen actief bezig zijn met de vraag of mensen gereanimeerd willen worden. ,,We hebben geen cijfers, maar steeds meer huisartsen voeren die gesprekken. Dat is ook een logisch gevolg van de groeiende groep oudere patiënten in de huisartsenpraktijk, die ook langer thuis wonen’’, zegt een woordvoerder van de LHV.

Lees ook: Hoe weet je als arts of een patiënt wel of niet gereanimeerd wil worden? (Premium)

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.