Volledig scherm
PREMIUM
David en Arjan © Joost Hoving

Ben jij een pessimist of optimist?

Column David & ArjanDavid en Arjan van 365dagensuccesvol.nl hebben één doel: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken.

Quote

File. Kan gebeuren

In sombere tijden kun je beter een pessimist zijn dan een optimist. Een pessimist wint namelijk altijd. Want of je negatieve vermoeden komt uit en dan heb je mooi gelijk gehad. Of het komt niet uit - en dan valt het mee. Er bestaan weinig mensen die zichzelf een pessimist noemen trouwens. Pessimistische mensen vinden ‘realist’ een mooier woord; zij zien optimisten het liefst zien als wereldvreemde naïevelingen.

Misschien denk je nu: was ik maar pessimist. Want je krijgt gelijk, of het valt mee, en het woord realist klinkt nog wel slim ook.

Think again. Mensen met een pessimistische kijk op de wereld krijgen volgens onderzoek minder voor elkaar, ze zijn vatbaarder voor depressie en burn-out en ze leven ook nog eens korter. Hun somberheid veroorzaakt vaak een negatieve afloop. Het is een beetje zoals Henry Ford ooit zei: ‘Of je nu denkt dat je het kunt of dat je het niet kunt, je krijgt altijd gelijk.’

  1. Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij
de aanleg van zonneparken
    PREMIUM

    Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij de aanleg van zonnepar­ken

    Natuur- en milieuorganisaties scharen zich achter een plan van de sector om zonneparken natuurvriendelijker te maken. Opmerkelijk, omdat zij fel gekant waren tegen grootschalige zonneparken op het platteland. Paddenpoeltjes en bijenkasten tussen de panelen voorkomen echter niet dat de snel oprukkende velden vol blikkerende panelen ons landschap verder aantasten, stelt Rijksadviseur voor het Landschap Berno Strootman.