Volledig scherm
De Lanzas Chilenos bestaan al tientallen jaren en zijn van oorsprong zakkenrollers © Shutterstock/Chileense justitie/Beeldbewering AD

Bende Chileense superdieven op rooftocht in Nederland

Chileense inbrekers hebben dit jaar al in tenminste vier Nederlandse provincies toegeslagen. Het gaat om superdieven van de bende Lanzas Chilenos die in West-Europa op rooftocht zijn.

Ze vliegen 12.000 kilometer naar Nederland om aan de lopende band te stelen. Leden van de Lanzas Chilenos, een zeer professionele dievenbende uit Chili, pleegden tot wel drie inbraken per nacht in Noord-Holland, Overijssel, Gelderland en Brabant. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Zo onderzoekt de politie een golf van tientallen inbraken in Amstelveen in de eerste maanden van dit jaar. Zeven Chilenen zijn inmiddels opgepakt. Gisteren zijn in Den Bosch drie Chilenen veroordeeld die Brabantse woningen leeg roofden. Ze werden na een wilde achtervolging in februari aangehouden. Ze kregen straffen tot 24 maanden celstraf.

Overvallen op allerrijksten

Beroepscriminelen uit Chili trekken Europa door en blijven zelden langer dan een week op één plek. Vooral Spanje gaat gebukt onder de inbraken, omdat de dieven daar hun eigen taal kunnen spreken. Jaarlijks pakt de Spaanse politie meer dan 250 Chileense criminelen op. Ze zijn verantwoordelijk voor zakkenrollerij, inbraken en overvallen op de allerrijksten.

De Chileense journalist Eduardo Labarca, die drie boeken over de Lanzas schreef, waarschuwt dat de jongste generatie steeds gewelddadiger wordt. Ook uit Chileense politiestukken – in handen van deze krant – blijkt dat de inbrekers die in Overijssel en Gelderland toesloegen, zware delicten hebben gepleegd. Op hun strafblad staan onder meer drugshandel en gewapende overvallen.

Chileense speren

De Lanzas Chilenos (vertaling: Chileense speren) bestaan al tientallen jaren en zijn van oorsprong zakkenrollers. De FBI en Scotland Yard noemen ze de beste  dieven ter wereld. Volgens Eduardo Labarca legt de jongste generatie zich meer toe op inbraken. ,,De reden is simpel. Niemand loopt meer met cash op zak.”

De Amsterdamse politie doet nog steeds onderzoek naar de serie inbraken in Amstelveen. Twee Chilenen zijn inmiddels veroordeeld. Andere rechtszaken staan gepland in juli.