Volledig scherm
© ANP

Bendes kopen agenten om

Criminele organisaties maken structureel gebruik van corrupte ambtenaren en politieagenten. Ook kopen zij werknemers van vliegvelden, havens en transportbedrijven om, net als contacten in de onroerendgoedsector.

Het gaat daarbij vooral om drugs- en mensensmokkel, schrijft het AD vandaag.  Zeker 1 op de 5 criminele groepen werkt met omkoping.
Dat blijkt uit het Nationaal Dreigingsbeeld, een onderzoek naar georganiseerde criminaliteit door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat analyseert 800 bendes.

Voor handel en smokkel van cocaïne, heroïne, wiet en synthetische drugs kopen de criminelen ambtenaren en medewerkers van commerciële bedrijven om.

24 Bendes
Tussen 2007 en 2011 maakten zeker 24 bendes gebruik van gekochte politie-informatie. Op die manier weten ze waar huiszoekingen komen en waar invallen door de politie staan gepland. Dit blijkt uit het Nationaal Dreigingsbeeld.

Ook kopen criminelen informatie van afgeluisterde telefoongesprekken. Enkele bendes werken zelfs met 'informatiemakelaars', die de schakel vormen tussen hen en de corrupte agenten.

Daarnaast worden milieuambtenaren omgekocht om illegaal afvalstoffen te verwerken. Bij mensensmokkel worden gemeenteambtenaren omgekocht om asielprocedures te misbruiken en te bemiddelen bij schijnhuwelijken. De bendes hebben op papier soms keurige bedrijven doordat ze ook notarissen, advocaten en accountants voor zich laten werken