Volledig scherm
© EPA

Berging verloren containers Waddengebied begint vandaag: ‘Grijper eindelijk het water in’

De berging van de verloren containers in het Waddengebied van de MSC Zoe begint vanmiddag. Dat meldt Rijkswaterstaat. Tot nu zijn er 7 van de 291 containers geborgen. ,,De weersomstandigheden zijn goed dus we verwachten flink door te kunnen werken. De grijper gaat nu écht het water in’’, meldt Rijkswaterstaat.

De afgelopen tijd moesten de bergers noodgedwongen wachten omdat de weersomstandigheden het bergen van de bijna 300 containers van de MSC Zoe simpelweg niet toelieten. ,,Maar vanmiddag kunnen we dan eindelijk beginnen’’, meldt Edwin de Feijter van Rijkswaterstraat. 

De vloot met schepen die vandaag uitvaart is groot. Er zijn twee grote bergingsschepen (de Atlantic Tonjer & de Geosund) met ieder zo'n vijftien man bemanning aan boord, meerdere schepen van de marine en een aantal kleinere bergingsschepen die kleiner materiaal kunnen bergen. 

De afgelopen dagen is er veel onderzoek gedaan naar de locaties van de containers. ,,We proberen in ieder geval zo snel mogelijk de containers weg te halen die midden in de vaargeul liggen. Verder werken we in het algemeen van groot naar klein.” 

‘Weken op zee’

Hoe lang de bergingswerkzaamheden gaan duren, is niet bekend. ,,Dat is afhankelijk van het weer en andere omstandigheden.’’ De komende dagen wordt er in ieder geval hard doorgewerkt. ,,We werken wanneer we kunnen. De schepen en hun bemanning kunnen indien nodig weken op zee blijven.’’

Waar de geborgen containers straks heen gaan is nog niet duidelijk. De bergingsmaatschappijen zijn op zoek naar een geschikte plek. Rederij MSC, verantwoordelijk voor de van boord gevallen containers, heeft beloofd alle kosten te vergoeden. 

De 291 containers sloegen in de nacht van 1 op 2 januari overboord van de MSC Zoe. De oorzaak was de harde wind. Twee van de overboord geslagen containers van het schip de Mediterranean Shipping Company (MSC) Zoë blijken gevaarlijke stoffen te bevatten. Het is niet bekend waar deze twee containers zich precies bevinden.