Volledig scherm
© ANP

Bergingsoperatie overboord geslagen zeecontainers uitgesteld

UpdateVissers gaan vanaf maandag de rommel uit de overboord geslagen zeecontainers van de MSC Zoe opvissen. De verzekeraar van de rederij heeft hierover afspraken gemaakt met de Nederlandse Vissersbond, zo meldt de Leeuwarder Courant vandaag. De grote bergingsoperatie met schepen, die vandaag zou beginnen, is uitgesteld.

De vissers worden ingehuurd als stofzuiger; ze kunnen tijdens de berging met hun netten drijvende troep uit het water halen. Volgens Rijkswaterstaat, dat nauw toezicht houdt op de bergingsoperatie, is de rederij begaan met de schade die ze heeft aangericht aan de Waddenkust. Om verdere reputatieschade te voorkomen wil zij het milieu tijdens de berging zo veel mogelijk ontzien.

De grote bergingsoperatie van de zeecontainers begint overigens later. De bedoeling was dat het bergen vandaag zou aanvangen, maar er is meer tijd nodig om zorgvuldig de benodigde apparatuur te installeren op het schip dat de berger wil inzetten, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. ,,Het is geen standaardklus’’, aldus de zegsman.

Het schip ligt nog in IJmuiden. Wanneer het precies kan uitvaren voor de berging, is nog onduidelijk. ,,We verwachten even niks’’, zegt de woordvoerder. Een ander schip dat zou worden ingezet, is nog onderweg vanuit Noorwegen. ,,Dat komt wellicht dit weekend aan.’’ Het derde schip is nog bezig de bodem in kaart te brengen en is dus ook nog niet bezig met bergen.

  1. Christelijke koepel: ‘homogenezing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    Christelij­ke koepel: ‘homogene­zing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    De roep om een verbod op zogenoemde ‘homogenezing’ in kerken wordt sterker. LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, wil dat de regering paal en perk stelt aan de praktijk, waarbij actief geprobeerd wordt om de geaardheid van kerkgangers te veranderen. ‘Deze behandelingen zijn uiterst schadelijk voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van mensen', stelt de organisatie.
  2. Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrechter na optreden bij Jinek

    Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrech­ter na optreden bij Jinek

    Strafadvocaat Nico Meijering moet zich verantwoorden voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan een spreekverbod. Meijering mocht zich van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten niet publiekelijk uitlaten over een geschil tussen zijn kantoor en dat van collega-strafpleiter Stijn Franken. Maar dat deed Meijering wel: bij de talkshow van Jinek sprak de advocaat over de kwestie.