Volledig scherm
© ANP/AD

Beroep OM tegen vrijlating bestuurder boot Vinkeveen

Arnoud H., de 49-jarige bestuurder van een speedboot die begin augustus over twee mensen voer op de Vinkeveense Plassen, moet blijven vastzitten, vindt het Openbaar Ministerie (OM). De rechtbank in Utrecht bepaalde vandaag dat de man uit de cel mag, maar het OM heeft daartegen beroep aangetekend.

Justitie wil dat de verdachte, afkomstig uit Oosterbeek, achter slot en grendel blijft totdat de rechtbank zijn zaak inhoudelijk heeft behandeld. Het OM verdenkt de man van doodslag.

H. scheurde op zaterdagavond 2 augustus met een gezelschap in zijn onverlichte speedboot over de plassen. Hij zag een bootje met daarin vier mannen over het hoofd en voer eroverheen. Twee mannen in het bootje werden geraakt door de schroef en kwamen om het leven. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut had de schipper ruim driemaal de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed.

Roekeloos
Volgens de raadkamer van de rechtbank zijn er op dit moment onvoldoende aanwijzingen dat de man met voorwaardelijk opzet of roekeloos heeft gehandeld. Het OM ziet dat anders

De politie zocht met een helikopter en jetski's naar de bestuurder en vond hem de volgende ochtend in zijn woning aan de Vinkeveense Plassen. Hij werd gearresteerd, maar de onderzoeksrechter vond een paar dagen later dat er onvoldoende aanwijzingen waren om hem doodslag te verwijten en wilde de man vrijlaten.

Beslissing
Het OM ging in beroep bij de raadkamer, die twee dagen later bepaalde dat de Oosterbeker toch 14 dagen langer vastgehouden mocht worden. Volgens het OM staat de vanochtend genomen beslissing de man vrij te laten haaks op dat eerdere oordeel.

De schipper blijft net als leden van zijn gezelschap hoe dan ook verdachte in de zaak.

  1. Geen cel maar tbs voor ontoerekeningsvatbare Haagse steker Malek F.

    Geen cel maar tbs voor ontoereke­nings­vat­ba­re Haagse steker Malek F.

    Malek F. (33) is vanmiddag in de rechtbank Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van drie mensen op 5 mei 2018 in Den Haag. Volgens de rechter heeft F. volledig onder invloed van psychose gehandeld. Er was geen sprake van een terroristisch motief, wel handelde F. met voorbedachte rade: hij kocht een mes om ‘zijn duivelsaanbidders’ aan te vallen.