Volledig scherm
PREMIUM
Na 12 tot 15 maanden zwiept een ruitenwisser de autoruit niet meer goed schoon. © ANP

Beroerd zicht en een hoop gepiep door oude ruitenwissers

Bijna alle automobilisten rijden veel te lang door met hun ruitenwissers. Goed werkende wissers zijn juist cruciaal voor de veiligheid op de weg, zegt brancheorganisatie BOVAG.

Nu de eerste nachtvorstjes zich aandienen, veranderen de snelwegen in pekelbanen. Het opspattend water is verzadigd met strooizout, dat als een wit-bruine waas op de autoruit achterblijft. En ook bij de stortbuien van afgelopen weken krijgen versleten wissers de voorruit niet watervrij. Tom Huyskens van BOVAG: ,,In die extreme omstandigheden zie je dat je al veel eerder had moeten vervangen. Het is gemakzucht. Je zíet letterlijk dat het niet goed is, maar je moet extra langs de garage en dat is maar lastig.''

Uit onderzoek van Markteffect onder 1.026 automobilisten in opdracht van BOVAG blijkt dat slechts 4 procent de ruitenwissers na een vaste periode vervangt. Bijna 80 procent van de automobilisten koopt pas nieuwe als strepen op de ruit zichtbaar worden, piepende of schrapende geluiden te horen zijn, het rubber geheel loslaat of wanneer de ruitenwissers bij de APK worden afgekeurd. Versleten ruitenwissers staan in de top 5 van afkeurpunten bij de APK.

,,Zeker in dit jaargetijde is het heel belangrijk om te zien en gezien te worden. Dus zorg dat je ruitenwissers en verlichting in orde zijn'', zegt ook Annelies Tichelaar van de ANWB. ,,Als ze strepen trekken, over je voorruit stuiteren of piepen, dan moet je ernaar laten kijken.'' Mogelijk spelen ook de kosten mee, een nieuwe set kost zo'n drie tientjes. ,,Verkeerde zuinigheid'', zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. ,,Als je je gezonde verstand gebruikt, weet je dat ook. Het is in deze tijd van het jaar heel gevaarlijk als je rijdt in een auto waarvan de ruitenwisser als een soort hark over je voorruit gaat.''

  1. Man bij wie keel werd doorgesneden: ‘Ambulance ging eerst dader Malek F. helpen’
    Live twitter

    Man bij wie keel werd doorgesne­den: ‘Ambulance ging eerst dader Malek F. helpen’

    Heftige slachtofferverklaringen op dag twee van de rechtszaak tegen de ‘Haagse steker’ Malek F, de man die vorig jaar bij de Haagse Hogeschool zomaar op voorbijgangers in stak. Bij sommige van hen sneed de uit Syrië gevluchte Palestijn de keel door of hij probeerde dat. De slachtoffers overleefden ternauwernood de aanslag van 5 mei 2018. Verslaggever Jorina Haspels is in de rechtszaal in de rechtbank bij Schiphol en twittert.