Volledig scherm
PREMIUM
Ernie en Bert © ANP

Bert en Ernie nu boegbeelden voor homo's: 'Dit is zó belangrijk'

Ze zijn al 45 jaar samen, maar pas sinds gisteren is de geest uit de fles: Bert en Ernie zijn wél een stel. Volgens scenarioschrijver Marc Salzman tenminste, want in de jarenlange discussie ontkenden de producenten tot nu toe vooral. De onthulling betekent veel voor de homo-emancipatie: ,,Dit is zó belangrijk."

Quote

Kinderen krijgen overal verhalen mee die eigenlijk alleen gaan over heterokop­pels

Laurens Buijs, socioloog Universiteit van Amsterdam

Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland: ,,In een prentenboek kom je heel af en toe wat diversiteit tegen, zoals een transgender schaapje, maar op tv is het voor de jonge doelgroep uniek. Kleine kinderen komen daar nog niet zo in aanraking met bijvoorbeeld homoseksualiteit."

De onthulling dat Bert en Ernie een stel zijn, is niet zomaar iets, beaamt Marianne Cense van kenniscentrum seksualiteit Rutgers. ,,Zo zien kinderen dat homo zijn heel gewoon is. Het is erg belangrijk dat kinderen al vanaf jonge leeftijd seksuele diversiteit meekrijgen. Zo gaat de vaak negatieve lading van het onderwerp af."

Dat denkt ook socioloog Laurens Buijs van de Universiteit van Amsterdam. ,,Kinderen krijgen van jongs af aan overal verhalen mee die eigenlijk alleen gaan over heterokoppels. Jonge kinderen leren nu met Bert en Ernie voor het eerst: dit is een optie."

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”