Volledig scherm
© anp

Beruchte seriemoordenaar Koos Hertogs (65) overleden

Seriemoordenaar Koos Hertogs (65) is enkele dagen geleden overleden in een ziekenhuis. Dat meldt Elsevier. Zijn dood is woensdag bevestigd in kringen rond het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij was al enige tijd ernstig ziek.

Hertogs was de langst zittende gevangene met levenslang van Nederland. Hertogs verbleef de laatste jaren op de longstay van een tbs-kliniek. Hij werd in 1982 veroordeeld voor de moord op de jonge meisjes Tialda Visser (12), Emy den Boer (18) en Edith Post (11) in 1979 en 1980. Twee van de meisjes zou hij ook hebben misbruikt in een 'martelkamer' in zijn huis in Den Haag.

De portier van een nachtclub werd in 1980 opgepakt na een tip. Edith zou haar moordenaar hebben gebeten en H. had een bijtwond aan zijn pink. In zijn huis werden bloedsporen van Tialda en Emy gevonden.

Hoewel Hertogs boekjes met kinderporno in huis had, denken deskundigen dat hij geen pedofiel is. Hij zou om praktische redenen jonge meisjes hebben ontvoerd. Die waren namelijk makkelijker hanteerbaar dan volwassen vrouwen.

Bekend
Hertogs heeft de misdaden in 1997 gedeeltelijk bekend. In het programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries bekende Hertogs vijf jaar geleden voor een verborgen camera zijn betrokkenheid bij de drie moorden. Vermoedelijk pleegde Hertogs meer seksmoorden, maar hij is daar nooit voor vervolgd.

Ook had Hertogs volgens De Vries circa twaalf jaar lang een homoseksuele relatie Mr. Cornelis Stolk, voormalig vice-president van de rechtbank Den Haag. Stolk betaalde onder meer zijn rijopleiding (omdat hij steeds werd opgepakt voor rijden zonder rijbewijs), zorgde hij voor een 'betere' advocaat voor Koos H. en zorgde hij zelfs een keer voor vrijspraak.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Justitie wil stelende butler van Huis ter Duin 1,5 jaar achter tralies

    Justitie wil stelende butler van Huis ter Duin 1,5 jaar achter tralies

    Het Openbaar Ministerie in Den Haag eist tegen de ‘stelende butler van hotel Huis ter Duin', Marcel J., 30 maanden cel waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De door de officier van justitie ‘geslepen diamantendief’ genoemde butler zegt zelf dat hij in een roes de juwelen stal van zijn baas en haar vrienden. En ze daarna verwisselde voor nepdiamanten zodat de slachtoffers niks merkten. ,,Ik werkte heel hard en werd op een voetstuk geplaatst. En daar ben ik de mist in gegaan.” Marcel vond dat hij te weinig verdiende en zegt spijt te hebben.