Volledig scherm
Twee auto's waarvan de eigenaren een belastingschuld hadden worden in Den Bosch weggesleept. © ANP

Beruchte wijk in Den Bosch 12 uur uitgekamd

De wijk Hambaken in Den Bosch is gisteren binnenstebuiten gekeerd. Bij een grootscheepse controle door 600 agenten en ambtenaren werden auto's die de wijk in en uit reden gecontroleerd. Ook waren er huisbezoeken.

Quote

Joh, als je niets te verbergen hebt, ben je met een paar minuten door die controle heen. En als je wel iets op je geweten hebt, dan is het maar goed voor de wijk dat ze je even tegen het licht houden.

Buurtbewoner

Bijna 12 uur lang, vanaf 6.00 uur in de ochtend, kon er nog geen muisje ongezien door de wijk.

Justitie, de Belastingdienst, de gemeente Den Bosch én uitkeringsinstanties hadden de zinnen gezet op Hambaken. 'Er waren te veel overtredingen van de wet in de wijk. We konden dat niet langer tolereren,' verklaart een politiewoordvoerder achteraf.

Hambaken geniet dan ook een zekere reputatie, zo viel te horen. Er werd vooral gecontroleerd op openstaande boetes, fraude met uitkeringen en leerplichtverzuim.

Zeker 680 personen werden uiteindelijk gecontroleerd. De vangst? Dertien voertuigen werden in beslag genomen, dertig boetes vanwege verkeersovertredingen, veertien opgevoerde scooters. Ook werden er zestien gevallen van mogelijke uitkeringsfraude opgespoord, één illegaal wapen en vier personen met drugs op zak. Verder werden bewoners aangehouden met openstaande boetes van in totaal 3000 euro. Eén Bosschenaar telde de 1000 euro ter plekke neer.

Voor de meeste bewoners gaf de controle geen hinder: ze kwamen hooguit 5 minuten later op hun werk. Voor anderen was de actie een bittere pil, één vrouw barstte in tranen uit toen bij de controle bleek dat ze haar auto moest achterlaten vanwege een openstaande belastingschuld. 'Dit gaat om een schuld van jaren geleden waar ik helemaal niets aan kon doen en waarvan ik dacht dat het geregeld was met de Belastingdienst,' zei ze snikkend tegen lokale verslaggevers.

Leefbaarheid
Een politiewoordvoerder: 'We doen dit toch echt om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren.'

Het gros van de wijkbewoners kon zich dan ook wel schikken naar de gedachte achter de hele actie. 'Joh, als je niets te verbergen hebt, ben je met een paar minuten door die controle heen. En als je wel iets op je geweten hebt, dan is het maar goed voor de wijk dat ze je even tegen het licht houden,' aldus een bewoner.

De opsporingsdiensten zullen echter niet álle doelwitten hebben gevonden. Een aantal bewoners besloot de politiefuik te ontlopen door maar eens een dagje thuis te blijven en de wijk niet te verlaten.