Volledig scherm
© AD/ANP/Pim Ras

Beschamend: voorgebakken quotes liggen ook op straat

Het lekken van Prinsjesdag-informatie is inmiddels wel erg genant. Zelfs het communicatie-plan van het kabinet om het beleid te 'verkopen' aan de burger ligt op straat. Ministers krijgen voorgekauwd hoe beleid te verkopen.

Volledig scherm
Schultz. © AD
Quote

Ben druk met de zelfrijden­de auto

Minister Schultz, Infrastructuur
Volledig scherm
Blok. © AD
Quote

Doorstro­ming woning­markt heeft hoogste prioriteit

Minister Blok, Wonen
Volledig scherm
Bussemaker. © AD
Quote

Prioriteit aan het MBO

Minister Bussemaker, Onderwijs
Volledig scherm
Dijsselbloem © AD
Quote

Vereenvou­di­gen belasting­stel­sel na 2016

Minister Dijsselbloem, Financiën

Er is één zinnetje dat u de komende week tot vervelens toe uit de mond van ministers en premier Rutte gaat horen. Te weten: ,,We moeten nuchter blijven.''

Het is beslist geen toeval als de bewindslieden dit in de microfoons zeggen op Prinsjesdag, want het is namelijk de afgesproken, centrale 'boodschap' van het kabinet voor die dag. Want ja, het gaat goed met de economie, maar 'we' mogen geen gas terugnemen, zullen ze erbij uitleggen.

Koortsachtig overleg
Niet alleen over de cijfertjes en begrotingen wordt achter de schermen koortsachtig overleg gevoerd, de communicatiestrategen en spindokters van de regering draaien ook overuren.

Via RTL Nieuws lekte gisteren het document uit dat de ministers er dit weekeinde nog even bij moeten pakken van hun persvoorlichters. Het is met afstand de meest gênante lek voor het kabinet, want het is een letterlijke uitleg van hoe de ministers hun praatje voor de bühne dienen te doen.

Voor elk van hen staat ook nog eens op papier uitgelegd wélk beleid ze aan de burger moeten 'verkopen' tijdens Prinsjesdag.  Naast de nuchterheid moet ons land 'koers houden', want 'te veel mensen zitten nog werkloos thuis', maar 'met elkaar hebben we een van de beste landen opgebouwd om in te wonen'. Dan weet u dat vast.

Ingefluisterd
Iedere minister heeft daarnaast 'spreekteksten' ingefluisterd gekregen om met iets van zijn beleid te pronken. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) grijpt bijvoorbeeld naar de AIVD, Asscher (Sociale zaken) moet iets zeggen over het pensioenstelsel en Van der Steur (Veiligheid) zal ergens melden dat hij het zo druk heeft met de modernisering van het Wetboek van Strafvordering. 

Althans, zo las het uitgelekte plan van de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren nog. Plasterk reageerde er koeltjes op. ,,Laat ik er maar vooral nuchter onder blijven.'' 

Volgens premier Rutte is het zo erg niet dat de communicatiestrategie op straat ligt. ,,Ministers moeten nu eenmaal voorbereid voor televisie of krantenjournalisten verschijnen.'' Eigenlijk kan Rutte er wel om lachen, al dat gedoe om het gelekte communicatieplan. ,,Want het klinkt gewoon als een verstandige boodschap.''