Volledig scherm
© Jordi de Jonge

Beschoten eend eindelijk van pijlen verlost

De eend die ruim 2 maanden geleden in Sliedrecht werd beschoten en sindsdien met twee pijlen door de kop rondzwom, is eindelijk van de pijlen verlost.

Dierenliefhebbers probeerden afgelopen maanden elke dag opnieuw het dier te vangen, maar kregen het verrassend fitte beest niet te pakken. De lokale dierenbescherming liet daarom een specialist uit Purmerend komen. Die heeft het dier gedrogeerd met ingespoten broodkruimels. Dat was een riskante onderneming. 'De eend kon als ze verslapt was met de kop onder water terechtkomen,' zegt vogelvanger Peter van Poelgeest van Duurzaam Fauna Advies. 'Daarom lag een boot klaar om in te grijpen als dat nodig zou zijn. Dat hoefde niet. Het dier werd zwakker en zwakker en na een paar uur hadden we haar te pakken.'

Een 18-jarige Sliedrechter meldde zich daags na de beschieting bij de politie. Hij bekende de eend de eerste keer per ongeluk met zijn kruisboog te hebben geraakt. Hij zei vervolgens nog een keer te hebben geschoten met de bedoeling de vogel uit haar lijden te verlossen.

Wonder
'Wonder boven wonder zijn zowel de slokdarm als de luchtpijp niet door de pijlen geraakt,' zegt Michel Risseeuw van de afdeling DierenWaarden van de Dierenbescherming. 'Daardoor bleef ze alert en konden we haar niet vangen. Het ging ondanks alles gewoon goed met haar. Ze bleef zelfs met twee pijlen in de nek de mannetjes het hof maken.'

Eén pijl verdween een paar dagen geleden op miraculeuze wijze. Waarschijnlijk viel de pijl uit haar nek toen de eend ging vliegen. De andere pijl kon gisteren door de dierenarts worden verwijderd. De eend was gisteren nog wat versuft en bleef een nachtje ter observatie in de dierenkliniek. Vandaag wordt zij teruggezet in de sloot.