De A13 bij Overschie.
Volledig scherm
De A13 bij Overschie. © anp

Besluit maximumsnelheid A13 moet opnieuw

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) moet een nieuw besluit nemen over de verhoging van de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vandaag bepaald. Een aantal belangenverenigingen en de gemeente Rotterdam hadden bezwaar aangetekend tegen de verhoging van 80 naar 100 kilometer per uur.

De rechtbank vindt dat de minister zich te weinig heeft aangetrokken van de belangen van omwonenden, waar het gaat om geluidsoverlast en luchtverontreiniging. Schultz heeft niet genoeg rekening gehouden met het extra geluid dat motoren veroorzaken. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht rondom de A13 bij Overschie, aldus de rechtbank.

De snelheid op de A13 ging in 2012 omhoog van 80 naar 100 kilometer per uur. Volgens de minister is de luchtkwaliteit, vooral door schonere auto's, dusdanig verbeterd dat het snelheidsmaximum kon worden opgetrokken. Volgens haar past dit in het landelijke beleid. De bewindsvrouw meent dat met de 100 kilometer per uur wordt voldaan aan de geldende milieu- en verkeersveiligheidsnormen.

De rechtbank heeft Schultz een termijn van 12 weken gegeven om tot een nieuw besluit te komen. Bij de gemeente Rotterdam zijn ze blij met het besluit van de rechter. 'Door de snelheidsverhoging naar 100 kilometer per uur verslechterde hun leefkwaliteit ten opzichte van de situatie waar 80 kilometer per uur gereden mocht worden. We gaan er vanuit dat in een nieuw besluit meer recht wordt gedaan aan onder andere de belangen van de omwonenden', reageerde de gemeente.
Het ministerie liet weten de uitspraak te bestuderen.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”