Volledig scherm
Archieffoto. © anp

Besmettelijke bijenziekte na jaren weer terug in Drenthe

Onder bijen in het Drentse Zuidlaren is gisteren een uitbraak van de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. De kolonie werd geruimd en in de directe omgeving is een vervoersverbod afgekondigd dat verspreiding van de ziekte moet voorkomen, zo meldt de Rijksoverheid.

De besmette bijenkolonie was eigendom van de imkersvereniging Zuidlaren. Na het ruimen ervan, stelde het ministerie van Economische Zaken gisteravond een vervoersverbod in. Dat trad om kwart over zeven in werking en duurt minstens 30 dagen in een gebied van drie kilometer rondom de plek van uitbraak van de bijenziekte. De Voedsel- en Warenautoriteit controleert de bijenvolken die in het bewuste gebied worden gehouden.

Eerdere uitbraken
Het is niet voor het eerst dat zich een uitbraak van de besmettelijke bijenziekte voordoet in de provincie Drenthe. Dat gebeurde ook in de jaren 2008 (De Punt, Buinerveen en Exloo) en 2009 (Yde). Onder bijen in de provincie Groningen (Stadskanaal) kwam toen eveneens Amerikaans vuilbroed voor. 

Amerikaans vuilbroed is een ziekte van het broedsel van bijen. Het wordt veroorzaakt door een staafvormige, sporenvormende bacterie, de Paeni-bacillus larvae. De sporen van deze bacterie blijven lang kiemkrachtig en zijn zeer resistent tegen hitte en uitdroging. Voor Amerikaans vuilbroed bestaat geen Europese bestrijdingsplicht. Uitbraken van Amerikaans vuilbroed worden door de imkerij zelf bestreden.