Beelden uit het filmpje dat het homokoppel maakte van hun belager.
Volledig scherm
Beelden uit het filmpje dat het homokoppel maakte van hun belager. © Videostill

Bespuger homostel Amsterdam aangehouden

Een scooterbestuurder, die op eerste paasdag in Amsterdam-Oost een homostel in het gezicht zou hebben gespuugd, is aangehouden. Dat meldt de advocaat van het koppel, Sébas Diekstra. Volgens hem zijn er nu drie verdachten in deze zaak aangehouden. De politie bevestigt de derde aanhouding en zegt dat het gaat om een 21-jarige Amsterdammer.

,,Mijn cliënten zijn ontzettend opgelucht. Ze zijn met name heel tevreden over de doortastendheid van politie en het Openbaar Ministerie, en over de steun van burgemeester Halsema”, zegt advocaat Diekstra.

Het homostel werd op eerste paasdag belaagd, vermoedelijk omdat ze hand in hand liepen. Ze belden de politie en maakten in de tussentijd opnames, die ze deelden op sociale media. Toen agenten ter plaatse kwamen, gingen de jongens ervandoor. Twee tieners kwamen later terug en bespuugden de twee mannen. Een 15-jarige verdachte meldde zich vervolgens op het politiebureau. Hij bleek een bekende te zijn van de politie. Twee weken later werd een man van 20 opgepakt. Hij werd op Koningsdag herkend door politieagenten in Amsterdam-Oost.

Doodsverwensingen

Quote

Mijn cliënten zijn heel tevreden over de doortas­tend­heid van politie en het OM, en over de steun van burgemees­ter Halsema

Sébas Diekstra, advocaat slachtoffers

De slachtoffers liepen op 12 april hand in hand richting de supermarkt in Amsterdam Oost toen een groep jongens hen begon uit te schelden. In het filmpje, dat een van de slachtoffers maakte, is te zien hoe een jongen uit het groepje de twee uitscheldt. ‘Amsterdam, homo’s zijn niet normaal’, zegt de jongen, die ook een eigen video maakt. Verder werden de twee uitgescholden voor ‘kankerhomo’s’ en kregen ze nog enkele doodsverwensingen naar hun hoofd geslingerd. Wanneer slachtoffer Fabio Viana de scheldende jongen op camera probeert vast te leggen, krijgt hij ook nog een trap. Een omstander probeert de jongens te bedaren, maar zonder succes.

Het slachtoffer belt daarop het alarmnummer. Als de agenten ter plaatse arriveren, zijn de jongens al gevlucht. Zodra de politie later weer weg is, komen twee van de jongens op een scooter langsgereden. Zij spugen het stel in hun gezicht. Dat wordt, zeker in het licht van de coronacrisis, gezien als een zeer ernstig delict. De gemiddelde straf voor een ‘coronaspuger’ is bijna zestig dagen.

Straf

Op 27 mei moet de jongste verdachte - die te zien is in het filmpje - zich verantwoorden voor de jeugdstrafkamer van de rechtbank. Op een later moment staan de twee ‘spugers’ terecht. Diekstra: ,,Waarschijnlijk zullen mijn cliënten zich op de zitting uitlaten over welke straf zij passend zouden vinden.”

Kijl hier naar Rob Jetten die pleit voor een grondwetswijziging tegen homohaat: